Sorgens dag som hyresgäst

Piteå2015-06-19 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 15 juni åhörde jag kommunfullmäktigemötet i Luleå. Det som främst intresserade mig var debatten om Lulebos utförsäljning. Ett vämjeligt skådespel. Niklas Nordström har lyckats tysta de kritiska inom den socialdemokratiska fullmäktigegruppen.

I debatten saknade jag demokratifrågan. Är det demokrati att hyresgästerna inte har något som helst inflytande? I de nya ägardirektiven står att: "Bolaget" (Lulebo) "äger rätt att utan kommunfullmäktiges godkännande bygga, köpa och försälja fastigheter för att säkerställa detta intervall." (45–55 procent). En styrelse på sju personer kan alltså fatta beslut om miljontals kronor och köra över hyresgäster och kommunfullmäktige. Planen är att sälja 3 000 lägenheter. Tusentals hyresgäster ställs inför fullbordat faktum. Det kan närmast liknas vid en boskapsmarknad. Enligt Niklas Nordström är hyresgästföreningen ett "särintresse", så det är kanske medvetet att hyresgästerna inte ska ha något som helst att säga till om.

På fullmäktigemötet talades vackert om garantier för hyresgästerna när det gäller hyror och det sociala ansvaret. Men vilka garantier kan man ge? När man säljer är det köparen som äger lägenheterna. Erfarenheten från de aktuella fastighetsbolagen är att man renoverar för att sedan höja hyran med ibland 70 procent. Marknadsfundamentalisterna i de borgerliga partierna och den från Svenskt Näringsliv i ett flertal år avlönade lobbyisten Niklas Nordström påstår att försäljningen är förutsättningen för ökat byggande.

Att det behövs nya hyreslägenheter i Luleå råder det ingen tvekan om, men vilka garantier finns? Lulebo har tidigare sålt ut cirka 1 700 lägenheter. Har det lett till ökat byggande? Några fakta visades inte upp. I stället fick vi till leda höra att man tror att det blir så.

Det allvarliga när man säljer ut allmännyttan är att man säljer ut vår gemensamma egendom till ockrare. Allmännyttan bildades för att få fram billiga och bra bostäder så att de med svaga ekonomiska resurser fick möjlighet till eget boende. Det var även allmännyttan som gick i spetsen för att bygga bort bostadsbristen slutet av 40-talet och början av 70-talet.

Ett av de fastighetsbolag det talas om är Rikshem. Vd är Jan-Erik Höjvall, som tidigare jobbade åt Akelius. Vice vd, Ilija Batljan, var tidigare aktiv socialdemokratisk politiker. Tillsammans med bland annat Niklas Nordström har han skrivit ett flertal debattartiklar. Ett exempel är Dagens Nyheter 2009-08-24 där Batljan, Nordström med flera skrev om vikten att göra boendekarriär från hyresrätt till bostadsrätt och villa. Nordström påstod att det var en glädjens dag. För min del, som hyresgäst, var det en sorgens dag.

Läs mer om