Solens ljus eller våra solvanor kan inte ligga bakom hudcancerns utveckling i samhället. Det har nu visat sig att hudcancern även ökar hos våra hundar och dessutom med samma hastighet som hos människan. Har hundarna också förändrat sina solvanor? Hundar åker väl aldrig på chartersemester och inte solar de väl solarium heller? De håriga stackarna får hudcancer i alla fall. Det måste finnas någon annan okänd miljöfaktor som är den verkliga orsaken till hudcancerns utveckling.
Mycket tyder nu istället på att solens ljus har en helt avgörande betydelse för människans hälsa och att begränsad solarieanvändning kan bli ett vapen mot många folksjukdomar. Detta gäller i huvudsak i länder på jordens solfattiga breddgrader, det vill säga norr om den 45 breddgraden. De områden som är solfattiga är bland annat Ryssland, Canada och alla länder i Europa som ligger norr om Medelhavet. Skandinavien tillhör de allra värst drabbade. Stockholm ligger på samma breddgrad som Grönlands södra udde, att jämföra med Canadas huvudstad Ottawa, som ligger i jämnhöjd med Venedig i Italien.
Det är solens förmåga att producera D-vitamin i huden som skyddar människan mot många sjukdomar. D-vitamin omvandlas i våra njurar till den aktiva formen, (1,25-vitamin D) och det är denna aktiva form som bidrar till de positiva hälsoeffekterna. Betydelsen är mycket stor i vår biologi och det har visat sig att varje vävnad och varje cell i människans kropp har en D-vitaminreceptor.
Dr Michael F Holik, beskriver i april 2010 ingående i boken The vitamin D solution, solljusets betydelse för människan. Slutsatserna är förbluffande, D-vitaminer verkar vara inblandade i nästan alla biologiska processer hos människan. De cancerförebyggande effekterna kanske är de mest iögonfallande? Holick säger: "D-vitamin är det mest vitala hormonet som finns och vi behöver det för att överleva. Solens ljus är lika viktigt som mat, syre och vatten."
Solariernas ljus är exakt detsamma som solens, och solarier kan enligt Holick vara ett viktigt komplement till solens ljus under vinterhalvåret. Alla människor som lever norr om den 45 breddgraden behöver detta komplement. De samhällsekonomiska vinsterna skulle bli stora om vi förstod detta och tog vara på möjligheterna.
- Använd solarierna för att bygga upp dina D-vitaminnivåer, du behöver inte sola så att du blir brun, säger Dr Holick. Det räcker med 10-15 minuter en till två gånger i veckan för att få goda hälsoeffekter. Att du har solat solarium kommer då inte att synas på din hud, men det syns på dina D-vitaminnivåer om du tar ett blodprov.