Socialdemokraterna stöder destruktiva fiskeavtal

Piteå2006-07-10 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Junilistan är starkt kritiskt till EU:s destruktiva fiskeavtal med utvecklingsländer. Allt fler svenska ledamöter i EU-parlamentet har nu slutit upp bakom Junilistans kritik. Socialdemokraternas ledamöter utgör dock ett undantag och motverkar därmed utveckling i fattiga länder, skriver Helène Goudin, EU-parlamentariker för Junilistan och ledamot i EU-parlamentets utvecklingsutskott.



Socialdemokraternas ledamöter i EU-parlamentet stödjer kontinuerligt EU:s kritiserade fiskeavtal med utvecklingsländer. Dessa fiskeavtal finansieras i av EU-medel och innebär att europeiska fiskeflottor, främst från Medelhavsländerna, ges möjlighet att fiska utanför utvecklingsländers kuster.



EU:s fiskeavtal leder till utfiskning av världshaven och till att småskaliga fiskare i utvecklingsländer konkurreras ut. EU-ländernas moderna trålare med ekolod dammsuger huvudsakligen kusterna längs afrikanska länder och lämnar knapp någon fisk till de lokala fiskarna. Samtidigt som denna politik fortgår, ger EU bistånd till flera av de aktuella utvecklingsländerna.



I samband med att EU skulle teckna nya avtal med Tanzania och Sao Tome & Principe yrkade jag på följande ändringsförslag i rapporterna ... Om fiskeavtalen medför negativa konsekvenser för hållbar utveckling, lokala fiskeresurser och lokala kustbefolkning är avtalen inte moraliskt försvarbara... Båda rapportörer var socialister och de motsatte sig mitt förslag med följande formulering: Vi sysslar inte med moral, vi sysslar med politik!



Under denna mandatperiod i EU-parlamentet har nio olika fiskeavtal behandlats. Socialdemokraternas fem ledamöter har röstat nej till endast ett av dessa avtal. I övrigt stödjer socialdemokraterna EU:s kritiserade fiskepolitik. De talar dock tyst om detta inför svenska väljare. I början av denna mandatperiod röstade även moderaternas ledamöter ja till fiskeavtalen. Efter återkommande kritik från Junilistan har moderaterna bytt position i denna fråga och röstar numera i regel nej till dessa avtal. Bland de 19 svenska EU-parlamentarikerna är det endast fem som regelbundet stödjer fiskeavtalen, nämligen socialdemokraterna.



Junilistan anser att utvecklingsfrågor är viktiga. Vi anser dock att internationellt samarbete ska genomföras med organisationer som har bred legitimitet och lång erfarenhet. Vi är övertygade om att FN är en sådan organisation. EU bidrar inte med ett mervärde i utvecklingsfrågor och inte eller åstadkommer resultat som inte skulle kunna uppnås genom en internationell kraftsamling inom ramarna för FN-samarbetet. Vad världens fattiga behöver är inte fler organisationer som arbetar med samma frågor, utan ett starkt och konsekvent samarbete inom befintliga strukturer.



Socialdemokraterna har en annan position och framhåller ofta att EU är ett lämpligt organ för biståndsfrågor. Samtidigt stödjer partiets ledamöter de fiskeavtal som såväl bistånds- som miljöorganisationer kritiserar. Detta är en inkonsekvent politik. Det är dags för socialdemokraterna att bekänna färg och förklara för väljarna varför svenska skattebetalare ska finansiera avtal som leder till utfiskning av världshaven och som innebär att det blir svårare för lokala fiskare i fattiga länder att försörja sig.



Läs mer om