Skönt att vi slapp euron

Piteå2008-12-19 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Manuel Ferreira tycker att vi i Sverige hade varit bättre utrustade om vi hade gått över till euro vid folkomröstningen 2003. Varför lyckas han inte förklara. 2003 låg eurokursen runt nio kronor. I dag, den 16 december kostar en euro 10,76 kr enligt Nordeas hemsida. Om vi anslutit oss till euron för fem år sedan hade de svenska exportprodukterna i dag varit uppåt 17 procent dyrare än vad de är med vår egen valuta. Vad hade Kappa och Lövholmen haft för nytta av det i den nuvarande lågkonjunkturen?
Sant är att finanskrisen inte har orsakats av olika valutor. Men den egna valutan ger oss möjlighet att hantera krisen på ett annat sätt än om vi hade varit bundna till euron.

1990-talets valutakris kan lära oss en del om detta. Våren 1991 lät den dåvarande socialdemokratiska regeringen låsa fast kronkursen vid EU-valutan. När EU-valutas steg gradvis under 18 månader slogs ett par hundratusen jobb ut i Sverige. Konkurserna slog rekord och riksbanken höjde räntan ända upp till 500 procent för att "försvara" kronan. Det blev ett kostsamt experiment för den svenska samhällsekonomin. Till slut tvingades regeringen ändå att låta kronan flyta gentemot andra valutor.

En svagare kronkurs är inte utan nackdelar, det ska erkännas. Importvaror blir dyrare och utlandsresor blir dyrare. Men alternativet med en övervärderad krona är ännu sämre då det leder till att exportjobben slås ut snabbare. Det kommer att bli tufft att klara jobben som det är nu i den nuvarande finanskrisen. Med euron som barlast hade det varit mångdubbelt tyngre.
Läs mer om