Älvsbyns kommun har intagit en stabil position bland de 20 bästa skolkommunerna i Sverige i Lärarförbundets skolranking. Det är ytterst glädjande och ett kvitto på att vi socialdemokrater i kommunen långsiktigt satsar på skolans kvalitet. Inledningsvis vill vi konstatera att alla skolor i Älvsbyns kommun är bra skolor. För att det ska kunna fortsätta vara så och vi samtidigt ska ha möjlighet att möta de ekonomiska och strukturella utmaningar kommunen står inför har vi föreslagit förändringar i skolstrukturen.
De senaste åren har kommunens verksamheter dragits med underskott. Olika ekonomiska händelser har gjort att vi ändå kunnat uppvisa ett positivt bokslut under en lång rad år. För att detta ska hålla i sig och kommunen långsiktigt ska kunna leva upp till kommunallagens krav på god ekonomisk hushållning måste kommunens verksamheter anpassas till de löpande intäkter kommunen har. Vidare har vi socialdemokrater gått till val på att förbättra äldreomsorgen i kommunen genom att bygga ett nytt särskilt boende för att bättre svara upp mot det behov som finns av sådan service.
Vi Älvsbybor, liksom andra svenskar, lever allt längre och bland annat därför finns en lång och ökande kö till de särskilda boendena i Älvsbyn. Att bygga ett nytt särskilt boende är en stor investering som kommer att behöva låna till. Men att driva ett nytt särskilt boende medför utökade kostnader för verksamheten och det måste vi frigöra resurser till inom den årliga driftsbudgeten.
I tillägg till detta finns också mycket rigida behörighetsregler i grundskolan som ställer krav på att inte vilken lärare som helst får ansvara för vilken undervisning som helst, utan att lärare med precis rätt utbildning (eller erfarenhet) ansvarar för undervisning och betygsättning i grundskolans ämnen. Denna bestämmelse finns för att barn i skolan ska möta personal som har bästa möjliga utbildning för sitt uppdrag – för barnens bästa.
Samtidigt är vi bara i början av en nationell lärarbrist av krisartade mått. För att i framtiden ha möjlighet att attrahera nya lärare till Älvsbyns kommun måste vi sträva efter att lärartjänsterna som skapas är heltider, att förutsättningarna för tjänsterna är rimliga utifrån körtid och antal skolor lärarna är verksamma vid samt att det finns förutsättningar för ett utbyggt kollegialt samarbete och lärande.
Som de flesta redan känner till har vi först gått fram med ett förslag om att flytta Vidselskolans årskurser 7-9 och Korsträskskolans årskurser f-3 till skolor i Älvsbyn. Den medborgardialog som förts och den opinion som finns har vi lyssnat till. Det har fått konsekvensen att vi i stället föreslagit att endast i viss omfattning samordna Vidselskolans årskurser 7-9 med Älvåkraskolan. Vi står däremot fast vid att vi måste skapa långsiktig hållbarhet i kommunens ekonomi och i kompetensförsörjningen i kommunens skolor.
Det som lett fram till Socialdemokraternas hållning i denna fråga är en intern demokratiprocess och nära samtal med Vänsterpartiet. Även om Socialdemokraternas förslag bärs fram och oftast kommuniceras av enskilda företrädare har det prövats av styrelse och representantskap som beslutat om att gå vidare med förslaget i budgetberedning, kommunstyrelse och kommunfullmäktige.