Skolans dag – värd att fira?

Piteå2015-09-08 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dag firas Skolans dag, instiftat av Lärarnas riksförbund. Skolan i Piteå rankas högt av flera aktörer. Det visar även den sammanställning av fakta om kommuners skolverksamhet som Lärarnas riksförbund presenterar i dag. Vi i Piteå har all anledning att fira.

För den enskilde eleven i Sverige däremot, är skolan i dag ett stort lotteri. Sverige har 290 olika kommunala huvudmän som alla har olika ambitioner, förutsättningar och kompetens att lyckas med skolan. I vilken kommun en elev är folkbokförd och vilken skola den går i har fått allt större betydelse för elevens resultat. I dag presenteras en undersökning där vi utifrån tillgänglig statistik jämför kommuner i landet vad gäller lärarlöner och lärarnas behörighet, elevresultat och likvärdighet samt resursanvändning. I den jämförelsen hamnar Piteå kommun på första plats, totalt sett, vilket såklart gläder oss alla i Piteå. Syftet med sammanställningen är dock inte att kora en vinnare eller att peka ut förlorare utan i stället att påvisa de enorma skillnader som framkommer i en sådan jämförelse.

Piteå kommun har en uttalad vision om att erbjuda god kvalitet i skola och förskola, vilket man också försöker leva efter. Det finns mycket som Piteå gör riktigt bra, inte minst vår stora andel behöriga och legitimerade lärarkår (7:e plats) som hjälper elever till höga resultat jämfört med riket (12:e plats). Piteå ligger också högt när det gäller likvärdighet inom kommunen, säkert delvis av samma ovan nämnda anledningar (20:e plats).

Men att vara en av Sveriges bästa skolor samtidigt som man måste möta den stundande lärarbristen, försöka behålla de skickliga lärare som finns och försöka locka till sig nya är ett omöjligt uppdrag om man inte satsar på skolan och dess nyckelpersoner. Vi menar att Piteå kommun, trots fina placeringar i flertalet jämförelser, ännu inte lyckas i tillräckligt stor utsträckning och kan definitivt inte ensam lösa de nationella problemen. Alltför många lärare överväger i dag att lämna detta viktiga yrke och alltför få strömmar till.

Lärarnas riksförbund kan för Piteås del konstatera att när det gäller arbetet med löner så har ett arbete påbörjats (72:a plats) men vi är ännu inte på den nivå som krävs för att kunna rekrytera tillräckligt många studenter till lärarutbildningarna och för att behålla de yrkesaktiva lärarna. Inte heller är vi på den nivå som motsvarar deras ansvar och värde för samhället. Detta arbete måste fortsätta.

Piteå ligger också lägre när det gäller resursanvändningen (137:e plats). Piteå ligger runt genomsnittet i Sverige när det gäller lärartätheten i grundskolan medan man i gymnasieskolan ligger på ett relativt högt elevantal/lärare, i synnerhet på de teoretiska programmen. Piteå har också en procentuellt stor andel övriga kostnader (administration med mera) jämfört med kostnaden för undervisningen, vilket inte gynnar Piteå i den här rankingen. Att resurserna hamnar så nära eleverna som möjligt är en hjärtefråga för oss i Lärarnas riksförbund och vi välkomnar såklart regeringens satsning på att öka lärartätheten i de tidiga åren så att insatser sätts in så tidigt som möjligt.

Lärarnas riksförbund i Piteå anser att både vår kommuns och regerings kommande satsningar är steg i rätt riktning men att det går för långsamt. Vi menar att staten måste återta ansvaret för finansiering och reglering av skolan snarast, parallellt med att makt och inflytande flyttas över till lärare och rektorer för att minska de stora skillnader som finns i dagens skolsystem. Då och tills dess ska vi absolut fira i Piteå, men vi kan inte heller blunda för att man är långt ifrån festyra i många andra kommuner.

Läs mer om