Skogsbruket redo att ta större ansvar

Piteå2015-06-01 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som en replik och komplement till LRF:s debattinlägg under denna vecka i länets tidningar vill Skoglig samverkan förtydliga skogsbrukets ståndpunkt gällande skogsutbildningen på Kalix naturbruksgymnasium. När signalen kom om att landstinget nu på allvar krävde en förändring angående det stora underskottet som bägge naturbruksgymnasierna i Kalix och i Piteå dragits med i flera år krävdes handling, det blev ett startskott för att något nytt måste ske med utbildningarna och det snabbt. Undertecknad som då just tillträtt tjänsten som verksamhetsledare på Skoglig samverkan i Norrbotten fick uppdraget att se över vad som kunde hända och framförallt ta reda på vad skogsbruket ansåg viktigt med den framtida utbildningen.

Signalen från ett enat skogsbruk i Norrbotten från entreprenörerna till skogsbolagen och industrin, var att utbildningen skulle vara kvar i Kalix, och att branschfolket var villiga att delta i och bidra till en utveckling av utbildningen.

Det som sedan blev till en nytändning gällande skogsutbildningen var då Kalix kommun vid ett möte med Skoglig samverkan dagarna för påskhelgen öppnade dörren för att helt gå in och ta över huvudmannaskapet, de diskussioner som sen varit och är mellan Kalix kommun och Skoglig samverkan som representerar hela skogsbruket i Norrbotten, har präglats av nytänkande och stor optimism gällande hur en framtida skogsutbildning i Kalix skulle kunna utvecklas, och hitta en ekonomi i balans inom några år.

Detta förutsätter dock en betydligt större samverkan mellan den huvudman som ansvarar för utbildningen och den bransch man utbildar arbetskraften till än vad som varit tidigare, vi har på flera möten med både Kalix kommun och landstingsledningen varit mycket tydliga med att vi från skogsbranschen är villiga att vara betydligt mer delaktiga i en framtida utbildning, vi har till exempel tillsammans med Kalix kommuns representanter diskuterat möjligheten att starta det första ”Teknikcollege skog” i Sverige uppe i Kalix, i ett sådant upplägg blir branschens åtagande mer tydligt och formellt och nya vägar öppnas för vissa delar i utbildningen.

Är en kommun huvudman så finns det betydligt större möjligheter till samordning av resurser med annan gymnasieutbildning än om landstinget är huvudman, för en enskild kommun är det dock fortsatt viktigt att landstinget kan vara en ekonomisk stabilisator, men med mycket tuffare krav på skolorna att hitta lösningar för en ekonomi i balans än tidigare.

Ingen kommun kan i dag ta över en utbildning med mångmiljonunderskott, och därför måste landstinget även i fortsättningen vara med och bidra för att säkra upp att utbildningarna kan vara kvar och utvecklas, vi vet också att landstinget aldrig haft för avsikt att lägga ner utbildningarna i Norrbotten, men att man kräver förändringar för att hitta en ekonomi i balans ser vi nu som nya möjligheter till utveckling av den skogsutbildning som är så viktig för det norrbottniska skogsbruket.

Skogsbruket likaväl som jordbruket är oerhört beroende av framtida rekrytering och utbildning av både ungdomar och vuxna yrkesbytare, vi har i dag en utbildning i Kalix för skogsbruket och sågindustrin där 98 procent av eleverna är i arbete efter fem år och där 85 procent blir kvar i hemkommunen efter utbildningen. Skogsbruket i Norrbotten känner sig därför mycket trygga med ett framtida samarbete med Kalix kommun som huvudman och med landstinget som fortsatt stabilisator, och med ett större engagemang från branschen så tror vi på en framtid där vi tillsammans kan hitta vägar för en fortsatt högkvalitativ skogsutbildning i Norrbotten med fler elever och en ekonomi i balans.

Det är med större engagemang och samverkan från alla parter vi kan bli starka och utveckla framtidens utbildningar, därför vill gärna skoglig samverkan vara med och påverka skogsutbildningens framtida utformning.

Läs mer om