Skjut på skol- nedläggningen i Hemmingsmark

Piteå2013-09-23 06:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mot bakgrund att vi i Hemmingsmark avser starta en friskola. Som skattebetalare ser vi det som helt självklart att eventuell nedläggning av Hemmingsmarks skola skjuts på framtiden så pass länge att Skolverket hinner fatta beslut om den friskoleansökan som vi i Hemmingsmark nu arbetar med. Det vore dumdristigt att göra det innan Hemmingsmarks ansökan har hanterats av Skolverket. Det skulle medföra stora kostnader som rör omstruktureringen både administrativt och logistiskt, utöver de kostnader som följer av de ändrade behoven i Bergsviken och Blåsmarks skolor då ett ökat antal elever skall få plats där - om så bara för ett år.

Till detta kommer den stress det innebär för barnen att gå på olika skolor under den pågående omstruktureringen från kommunal skola till friskola, det vore alltså smartare, mer ekonomiskt och bättre för barnen att ett eventuellt nedläggningsbeslut från kommunens sida avsåg en nedläggning först under hösten 2015.

I kommunen (inom Socialdemokraterna?) bör det även diskuteras vad ni kan göra för de byar där snart inget av kommunal service eller kommunalt ansvarstagande finns kvar. I skolfrågan specifikt ser vi det som ett minimikrav att skolan i Hemmingsmark mer eller mindre kostnadsfritt överlåts till den friskola som Hemmingsmark avser starta i stället för den nu nedläggningshotade skolan. Rimligt vore även att det mesta av inventarier och maskiner överlåts till den nya friskolan.

På detta sätt har kommunen tidigare agerat, till exempel när det gällde försäljningen av Furunäset, där köpeskillingen var två kronor. (Källa: http://www.piteamuseum.nu/material/kulturmiljo/Furunaset%20del%201.pdf)

Utöver detta, rent allmänpolitiskt, så vore det inte mer än rätt att de 15? miljoner som kommunen anser sig spara på uteblivna renoveringar av skolan i stället satsas på fler lägenheter i markplan, lämpliga för äldre som vill sälja sina hus och flytta till något mindre i Hemmingsmark, en satsning som denna skulle dessutom kunna trygga framtida inflyttning av barnfamiljer till byn, vilket i sin tur gör det möjligt att även långsiktigt driva friskolan vidare med ett rimligt antal barn.

Att levande, växande, byar med bra skolor är en grundförutsättning för ett på sikt ökat antal Piteåbor bör väl knappast sägas, men vi tar tillfället i akt och gör det ändå. Vi i Hemmingsmark vill helst ha en Kommunal skola. Kan vi inte få det så vill vi ha en friskola, får vi inte tillstånd av Skolverket att starta en friskola så vill vi att våra barn i årskurs 4-6 placeras i Hortlax skola (Norrby), detta av flera anledningar:

1. En skola som enligt min mening har ett bättre rykte än skolan i Bergsviken.

2. Det är närmare, både för barnen, och för de föräldrar som ibland vill, bör eller måste skjutsa och/eller hämta barnen på skola eller fritids. Kom ihåg att långt ifrån alla föräldrar naturligt passerar Hortlax eller Bergsviken daglig dags. Många arbetar på annan ort än centrala Piteå, vissa är lediga med barn, arbetslösa, sjuka eller av annan anledning hemma på dagarna, varje kilometer extra väg till skolan kommer alltså för de allra flesta föräldrar påverka privatekonomin, mer eller mindre beroende på arbetsliv och livssituation.

3. Vi vill ha en så sammanhållen skolgång som möjligt för våra barn, om skolan i Hemmingsmark mot förmodan läggs ned kommer barnen enligt sossarnas plan att gå förskola i Hemmingsmark, f-3 i Blåsmark, 4-6 i Bergsviken, 7-9 i Hortlax och gymnasium huvudsakligen i Piteå.

Jag anser att det vore bättre om våra barn kunde gå i Hortlax från årskurs 4 till årskurs 9 i stället för att bli skickade från by till by som en pusselbit som inte passar in någonstans i pusslet.

Läs mer om