Sjukvårds- kannibalernas tidevarv är nära
Anders Mansten
Foto: Maria Johansson
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Krisen utgör en liten topp på det stora isberg som heter akutsjukvården i Norrbotten och som kombinerar landets högsta kostnader med landets sämsta resultat. Den enda vinnaren i den aktuella krisen är det läkarstafettbolag som i kraft av sin monopolställning i länet tar hem hela den pott som skattebetalarna satsat inklusive för den helt nya konstruktionen chefstafettläkare.
Ingen högre chef kommer som vanligt att ställas till ansvar. Ingen ansvarig kommer heller att erkänna sambandet mellan problemen och de unika strukturförändringar som präglat länets akutsjukvård med uttryck som IVAK, akutmottagningsobservationsplatser med flera, förändringar som Gällivare ansetts vara förebilden till. Alla ansvariga kommer i stället att, om frågan ställs om vilka konkreta åtgärder som aviseras, svara att det löser sig med den nya regionbildningen.
Ingen insatt i akutsjukvårdens problem kommer sedan att tro dem vilket för cheferna är ett litet problem eftersom ingen heller, inte ens anonymt, kommer att säga detta offentligt. Så har då ytterligare ett tiotal miljoner kronor adderats till det gamla landstingets budgetunderskott och till de problem som den nya regionen mirakulöst är tänkt att lösa.
I den upprörda allmänna debatten efter Norrbottens läns landstings regionkommunansökan är ett av spåren konsekvenserna för länets olika sjukhus. Särskilt i Kiruna tycks uppfattningen vara utbredd att region Nordnorrland innebär dödsstöten. Liknande överväganden och spekulationer har i själva verket varit viktiga i alla delar av Norrland när de för andra än invigda fullständigt obegripliga ansökningarna konstruerats.
Sundsvall och Östersund har dragit sin gräns med det falska löftet att det inte skall påverka samarbetet inom den högspecialiserade sjukvården därför att bägge vill fortsätta att försöka utvecklas till miniregionsjukhus trots att patientunderlaget för bägge är för litet och det nya upplägget därför borde innebära att något av dem läggs ned.
Sollefteå och Örnsköldsvik har i stället valt andra sidan gränsen därför att man är räddare för de två länssjukhusen än universitetssjukhuset. Norrlands Universitetssjukhus i Umeå välkomnar den nya regionen trots att man riskerar tappa drygt en fjärdedel av sitt patientunderlag för regionsjukvården därför att det gamla ändå är för litet och det nya för med sig förhoppningen om att kunna härska oinskränkt över de drygt sexhundratusen medborgare som återstår. Vilka konsekvenserna blir kan vem som helst räkna ut.
Så fort regeringen godkänt de båda norrländska ansökningarna kommer nordsvensk sjukvård att explodera av förändringsförslag enligt modellen vi äter, ni blir uppätna.