Seger i hamn men kampen måste fortsätta
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
20 000 arbetare strejkade i övriga Europa. Det var denna kamp som fick EU att backa ännu en gång och ge hamnarbetarna ledningen med 2-0.
Men arbetsgivarna tar varje tillfälle i akt för att attackera strejkrätten. Medans Europas hamnarbetare gick ut i 24-48 timmar lång strejk begränsades den svenska till fyra timmar. Trots det ser arbetsgivarna rött. Vd för svenska hamnar Peter Jeppson gjorde utspel om att politiska strejker borde förbjudas och att det får vara slut på facklig lekstuga.
Detta mönster känns igen från Connex avskedande av tunnelbaneförarnas fackordförande i Stockholm och arbetsgivarkraven på förbud mot sympatistrejker efter elektrikernas konflikter och pappers sympatiblockad för den finska pappersstrejken. Nu måste det rustas för strid för att försvara strejkrätten, rätten att protestera och för att öka anställningsskyddet för fackligt aktiva. Detta blir då också en kamp för att omvandla fackföreningarna till kämpande organisationer.
Det måste även förberedas för fortsatta protester hos hamnarbetarna, än är kampen inte över. EU:s transportkommissionär tänker lägga ännu ett förslag till hamndirektiv. Hamnarbetarnas kamp måste fortsätta och är därför också gemensam med övriga arbetares runt om i Europa mot privatiseringar, försämringar och avregleringar. Kampen mot EU:s nyliberala politik måste fortsätta och övergå till ett alleuropeiskt arbetaruppror för att skrota EU och bygga arbetarnas socialistiska Europa.