När jag blev ombedd att skriva en krönika till senaste Älvsby-bladet med Vidsel som tema kände jag glädje och tillförsikt, kort sagt kände jag en stark optimism när det gällde möjligheterna till en positiv utveckling av landsbygden i Älvsbyns kommun och framförallt för Vidselsbygden. Jag skrev bland annat följande: ”Att vara ”framtidsrik” i Vidsel innebär att vi har en stark tro på framtiden, på tillväxt, inflyttning, kompetens och företagsutveckling. Det innebär också att vi vill ge möjlighet för den nya generationen till både boende, arbete, barnomsorg, skola och bra kommunikationer."
Detta var någon vecka innan nyheten om högstadiets nedläggning i Vidsel slog ner som en bomb för alla, skolelever, personal, föräldrar och alla andra verksamma i Vidsel. Budgetberedningen hade sagt sitt, beslut ska slutgiltigt fattas i slutet av oktober och skälet som anges är att högstadiet har för stora lokalytor, för höga kostnader och ett alldeles för högt nyckeltal när det gäller antal kvadratmeter per elev.
Vi har i senaste valet sagt vårt rent politiskt och våra förtroendevalda har att ansvara för Älvsbyns kommuns utveckling både på kort och lång sikt. Hela kommunen ska leva och alla ska känna samma rätt att bli ”framtidsrika” oavsett var man bor i kommunen. Våra förtroendevalda med kommunalrådet Helena Öhlund i spetsen har ansvaret för att föra fram detta budskap, skapa tillväxt och framtidstro så att våra kommande generationer vill bosätta sig i Vidsel, på landsbygden eller i centrala Älvsbyn.
Detta innebär att många beslut ska fattas, en del enkla och vardagliga en del svåra. När svåra beslut ska tas som berör många människor och ett helt samhälle är det minsta man kan begära dialog och samtal, förutsättningslösa diskussioner och samråd så att man alltid har med sig ett välbearbetat underlag och en konsekvensanalys innan beslut fattas.
När det gäller nedläggningen av högstadiet i Vidsel och dess konsekvenser för samhället Vidsel är inget av ovanstående gjort. Känslan är att våra styrande bestämt sig för att köra över allt och alla i Vidsel, ta pliktskyldigast några möten med upprörda Vidselsbor så är det bra sen. Detta känns inte alls bra och hur ska vi kunna känna hopp om framtiden, det vill säga vara framgångsrika om vi inte känner stöd eller support från våra styrande i form av dialog eller samtal när det gäller en sådan förändring med så stora konsekvenser.
Tilltron till våra styrande politiker får sig en törn, vi vill ha transparens och öppenhet, vi vill se våra politikers ärliga vilja att allt är gjort som går att göra när det gäller högstadiet, alla alternativ är utredda och alla berörda har fått komma med förslag under resans gång.
Alla får vara beredda att ta ansvar för kommunens ekonomi och verksamhet oavsett var vi bor och är verksamma. Så även vi som är boende i Vidsel men vi vill känna kommunledningens ärliga stöd så att även Vidsel kan utvecklas och bli framtidsrik. Var finns den ambitionen? Varför inte söka EU-medel, dra igång någon form av utvecklingsprojekt för landsbygden och Vidsel, våga tänka nytt, framåt och positivt. Varför inte satsa på någon form av integrationsprojekt, underlätta för nyanlända familjer på flykt att kunna bosätta sig i Vidsel och därigenom kunna bidra till att vi kan behålla den basservice Vidsel så väl förtjänar.
Vi hoppas så klart också på att Laver blir verklighet och att det kan ge framtidstro, arbetstillfällen och tillväxt på många sätt för alla boende i Älvsbyns kommun. Det är därför viktigt att stå väl rustade inför en sådan etablering. Nu är mitt råd till våra politiker i Älvsbyn följande: Gör omtag i frågan, skjut på beslutet om nedläggning, gör en seriös konsekvens och samhällsanalys vad en nedläggning kan innebära både på kort och lång sikt och till sist: Se möjligheter och inte hinder när det gäller utvecklingsmöjligheter för Vidsel och landsbygden i Älvsbyns kommun!