Sätt stopp för försämringarna i a-kassan

Piteå2006-10-27 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Regeringens förslag till försämring av a-kassan är en urholkning av den svenska modellen. Det är inte mindre trygghet som skapar fler jobb och ökad rörlighet på arbetsmarknaden - detta är ett hafsigt hopkok för att finansiera skattesänkningar och förbättringar till dem som inte drabbas av arbetslöshet.

Diskriminering av utrikes födda, deltidsarbetande som framför allt är kvinnor och som inget hellre vill än ha heltidsjobb är exempel på grupper som direkt drabbas. Det handlar också om maktbalansen på arbetsmarknaden. Arbetsgivaren får behålla sin rätt till skatteavdrag på medlemsavgift till sina organisationer, medan de som är anställda inte bereds möjligheten att göra avdrag för sitt medlemskap i en facklig organisation. Slutsatsen är att man värnar om arbetsgivarens rätt till subventioner, men man tar inte hänsyn till dem som har ett medlemskap i en facklig organisation.



Din partivän Sven Otto Littorin säger aningslöst att det spelar ingen roll om a-kassan är 70, 80 eller 90 procent. Han påstår att det enda som spelar roll är att 100 procent har jobb! Det synsättet vittnar om en raljant människosyn samt brist på insikt om hur det ser ut på norrbottnisk arbetsmarknad, där människor som bor i glesbygd är inlåsta på arbetsmarknaden mot sin vilja och att det även finns svaga grupper som är utslagna på grund av omänskligt höga krav på jobbet.

Valutslaget visar att regeringen har 178 röster i riksdagen - medan oppositionen har 171. Det är alltså fördel regeringen när det gäller förslaget till försämringar i a-kassan. Det knappa övertaget på sju röster i regeringens favör måste gå att påverka genom att vi lokalt i hela Sverige reagerar kraftfullt och får allianspartiernas riksdagsledamöter att ändra uppfattning och känna ansvar för människorna i sin hembygd.



TCO-rådet i Norrbotten har beslutat att reagera och sätta stopp för dessa planer. Vi har bjudit in länets två representanter för regeringspartierna i riksdagen till en träff om vilka effekterna blir om regeringen driver igenom sin politik. Centerns riksdagsman Stefan Thornberg kunde inte delta, men Krister Hammarbergh från moderaterna kommer i dag att möta företrädare från en samlad fackföreningsrörelse från hela Norrbotten. LO och TCO - som tillsammans organiserar knappt 100 000 medlemmar i länet - finns i dag på plats i Tjänstemannaförbundet HTF:s lokaler i Luleå för att beskriva den oro och otrygghet som våra medlemmar känner inför det förslag som regeringen presenterat.

Utan att skrämma upp dig, Krister Hammarbergh, (bilden) vill vi förvarna dig om att vi är förbannade och det beror på att vi varje dag träffar människor runt om i Norrbotten som med desperation i ögonen beskriver en rädsla och otrygghet inför en framtid som innebär att man kanske inte kan bo och leva på den plats man valt.



Vårt gemensamma uppdrag från medlemmarna i Norrbotten är att uppmana dig, Krister Hammarbergh, att bli en budbärare för vår sak i Rosenbad - och att klargöra vilka effekterna egentligen blir för människorna om regeringen genomför sin politik. Åtminstone borde man kräva att a-kassan utreds på sedvanligt svenskt sätt och inte genom en snabbremiss, eftersom vi inte kan bedöma konsekvenserna fullt ut av detta snabba förslag. Det minsta man kan begära av dig, Krister Hammarbergh, är att du argumenterar för att förslaget läggs på is till dess att frågan har parlamentariskt utretts.

Nu kommer frågan: är du, Krister Hammarbergh, en av de sju som är beredd att tillgodose TCO-rådets begäran? Kommer du att lyssna på alla människor runt om i Norrbotten som säger bestämt nej till det förslag dina allianskamrater vill genomföra - eller kommer du att följa partipiskan?

Vi misstänker att detta är ett verktyg för regeringen att tvinga löntagarna att stå tillbaka i kommande avtalsförhandlingar och hålla tillbaka de fackliga organisationernas lönekrav.

Vi hoppas avslutningsvis att du, Krister Hammarbergh, med hjälp av våra argument kan omvända dina kamrater i allianspartierna och på så sätt upprätthålla det trygghetssystem vi gemensamt skapat och som våra medlemmar i Norrbotten är så rädda om.

Läs mer om