Sätt rektorn på skolbänken

Piteå2006-04-06 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
eDet är nog dags för Älvåkraskolans rektor, Niklas Häggström, att sätta sig på skolbänken igen. Åtminstone när det gäller kunskapen om varför de centrala proven har något existensberättigande. Folkpartiet har länge drivit en linje där vi förespråkar de nuvarande nationella proven och gärna ser en utökning. Detta gör vi först och främst för att kvalitetssäkra våra barns utbildning och för att öka rättssäkerheten i betygssättningen. Det handlar helt enkelt om att mäta elevernas kunskaper som kollektiv för att se hur den enskilda skolan har klarat sin roll.



Utifrån detta verkar det synnerligen hämndlystet av Älvåkraskolans ledning att ens tänka på att tvinga eleverna i årskurs nio att göra om det nationella provet i svenska på grund av att några elever misstänks ha fuskat. Säg mig herr rektor, hur har du tänkt dig att du ska kunna jämföra din skola mot andra när inte alla skolor gör om provet?

Hämndlystet kallar jag det därför att jag, trots att det gått några år sedan jag lämnade grundskolan, kommer ihåg vilken pressad situation niorna har under vårterminen. Genom att göra om det nationella provet drabbas alla elever av ett extra (straff)arbete på grund av det några få eventuellt gjort sig skyldiga till. Säg mig herr rektor, hur tror du det ska gå med din nya rättspraxis som innebär att vid prov där någon fuskar ska göras om? Fuskas det när ni gör om det nationella provet i svenska nästa gång blir det väl att köra ett varv till på midsommarafton! Det finns en lika enkel som genial lösning på schabblet med det nationella provet i svenska. Ta inte med det i betygsbedömningen. Stryk provresultaten!

Ni har haft flera år på er, många prov, redovisningar och inlämningsuppgifter att få en bra bild av hur eleverna står sig kunskapsmässigt. Använd den kunskapen för att sätta rättvisa betyg så straffar ni de som fuskade och inte de skötsamma eleverna. Det kommer fler vårar där Niklas Häggström kan mäta sin skolas svenska kunskaper mot andra skolor. Men för niorna på Älvåkraskolan är det här våren med stort V. Den kan de använda bättre än till att traggla om det nationella provet i svenska.

Läs mer om