Satsa på elbilar

Visst vill Piteå vara med oss i första ledet att påskynda omställningen till avgasfri bilism?, skriver Mattias Goldman.

Visst vill Piteå vara med oss i första ledet att påskynda omställningen till avgasfri bilism?, skriver Mattias Goldman.

Foto: Transportstyrelsen

Piteå2011-07-29 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Juni-juli besökte Elbilsrekordet Piteå och över 40 kommuner därtill, och granskade drygt 100 kommuner till. När vi skulle utse fem finalister till Elbilsbästa kommun fanns Piteå inte med. Ska det bli ändring till 2012 är det bråttom att agera mer systematiskt för avgasfri bilism. Piteå kommun och dess energibolag har börjat skaffa elbilar. Det är mycket viktigt för att få igång marknaden lokalt, elbilar syns i stadsmiljön och om tre till fyra år finns det bra begagnade elbilar på marknaden. Men det räcker inte med egna bilar för att få till en elbilsomställning!

Allt fler kommuner hyr ut sina bilar kvällar och helger, för att få en liten intäkt när bilarna annars skulle ha stått stilla, och samtidigt minska det totala bilbehovet eftersom många behöver bil just kvällar och helger. Piteå kan bli först att på detta sätt ge allmänheten möjlighet att testköra elbil.

Vindkraften byggs ut snabbt i trakterna kring Piteå, med goda förutsättningar att driva elbilarna. Ett enda varv med verkets blad ger en mil i en elbil. Trots att en elbil inte har något avgasrör har den utsläpp, vars omfattning beror på hur elen produceras. Piteå bör se till att all el i uttagen är 100 procent förnybar och lokalt producerad.

En elbils räckvidd begränsas framförallt av laddtiden - kan man ladda den nästan lika snabbt som en fossilbil kan tankas, är räckvidden också jämförbar. Därför är det mycket ledsamt att det i nuläget bara finns två snabbladdningsstationer för elbilar i hela Sverige, i Östersund och på Arlanda. Piteås strategiska placering gör att man skyndsamt bör få till ett snabbladdningsställe, helst redan i höst eller våren 2012.

Regeringens "supermiljöbilspremie" införs först 2012 och gäller bara privatpersoner, trots att den tidiga marknaden för elbilar finns hos kommuner, miljöengagerade företag och energibolag. Därför vore det mycket intressant om Piteå kunde följa Östersunds exempel och införa en egen elbilspremie, för alla. På samma sätt bör Piteå och dess samarbetskommuner ge förhöjd ersättning till taxibolag som kör med elfordon - vilket man redan gör för biogasen.

I debatten ställs ibland eldrift mot andra förnybara drivmedel. Det är viktigt att istället se dem som kompletterande, särskilt i Piteå vars lokalt producerade förnybara diesel från skogsavfall är världsunik - alla vettiga förnybara drivmedel är nödvändiga delar i att ersätta de fossila drivmedlen.

I år var Piteå inte finalist i Elbilsbästa kommun. Med det engagemang från kommunledningen som vi bevittnade och de goda lokala förutsättningarna finns det goda möjligheter att nå längre än så nästa år - och därmed bidra till en bättre miljö både lokalt och globalt. Elbilen finns här och nu; visst vill Piteå vara med oss i första ledet att påskynda omställningen till avgasfri bilism?

Läs mer om