Robert Grundström skriver i Piteå-Tidningen den 25 januari och ifrågasätter att landets pensionärer fått det bättre under Alliansregeringen. Han påpekar också att den tidigare Socialdemokratiska regeringen under Göran Persson flyttade pengar ut ur pensionssystemet. Jag tror dock att det är få som anser att dagens Alliansregering kan hållas ansvariga för vad Socialdemokraterna gjorde för över femton år sedan. Fakta är att Alliansregeringen har sänkt skatten för pensionärer fem gånger vilket innebär 500 kronor mer i månaden för en genomsnittlig pensionär. Under de tolv år som sossarna styrde Sverige sänktes inte skatten för pensionärer en enda gång.
När det gäller nivån på utvecklingen av själva pensionsnivån så styrs den av hur bra det går för Sveriges ekonomi. Under Alliansregeringen så har sysselsättningen ökat med 270 000 personer. När många i arbetsför ålder kommer i jobb så ökar också pensionerna vilket också har skett under 2012 och 2013 och beräknas också göras så under 2015–2017. Sverige påverkas hårt av den internationella ekonomiska krisen och detta ger också negativ effekt på pensionerna. Just därför har det varit så viktigt för Alliansens att kunna sänka skatten för pensionärer.
Det är viktigt med ett pensionssystem som håller över tid. Siffror för Pensionsmyndigheten visar att pensionsutveckling har varit bättre i nuvarande system än under det gamla ATP-systemet som i grunden var underfinansierat. Skulle man, som exempelvis Vänstern föreslår, plocka bort premiepensionsdelen ur systemet så skulle detta påverka morgondagens pensionärer negativt med uppemot 2 000 kronor per månad i sänkt pension.
I grunden tjänar alla på ett pensionssystem som är hållbart över tid och där det finns en tydlig koppling till jobbutvecklingen. Samtidigt är det viktigt att svängningarna i den så kallade bromsen inte blir för stora. Regeringen gör därför en översyn av den – man vill stärka systemet så att inte bromsen går in så lätt och slängigt som i dag.