Sänk försäkringspremien för laglydiga bilister!

Piteå2006-03-16 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Bilisten som kör nykter, använder bilbälte och håller hastighetsgränserna betalar lika höga försäkringspremier som den som bryter mot reglerna. Trafikförsäkringen bör förändras så att det lönar sig att göra rätt och trafiksäkerheten gynnas.

Din trafikförsäkringspremie avgörs av vilken bilmodell du kör, hur gammal du är, var du bor och om du är kvinna eller man. Har du varit inblandad i en trafikolycka höjs oftast premien, men i dag kan du inte påverka premiens storlek genom att köra säkert. En tydlig koppling mellan körsätt och ekonomi saknas. Beräkningar visar att den som fått sitt körkort indraget efter trafikförseelser borde betala en närmare tre gånger så hög trafikförsäkringspremie som den med ett obrutet körkortsinnehav.



Den som konstant överskrider hastighetsgränsen med tio procent ökar risken för en dödlig trafikolycka med 40 till 50 procent. Samma premier för alla innebär att den som kör trafiksäkert betalar för den som inte gör det.

Undersökningar visar också att om alla körde nyktra, använde bilbälte och höll hastigheten skulle antalet dödade i trafiken halveras. En trafikförsäkringspremie som även tar hänsyn till körsätt skulle stimulera ett trafiksäkrare beteende, med uppenbara samhällsekonomiska och mänskliga vinster. Därför föreslår vi trafikförsäkringspremier som belönar ansvarstagande, där laglydiga bilister betalar mindre, lagbrytare mer.



En mer individuell trafikförsäkring kräver lagändringar. För att kunna ta hänsyn till körbeteende när man sätter trafikförsäkringspremien behöver försäkringsbolagen få tillgång till uppgifter i körkortsregistret, vilket de inte har i dag. I registret finns uppgifter om rattonykterhet, fortkörning och andra trafikförseelser. Juridiskt är det inte svårt, men det kräver en lagändring och därmed politisk vilja.

Samhällets vinster måste vägas mot ett visst intrång i den personliga integriteten. Vi menar att förslagets positiva effekter överväger. Förslaget är dessutom välbeprövat, då liknande system sedan år tillbaka tillämpas i bland annat Storbritannien och Kanada.



Det tre avgörande faktorerna för trafiksäkerheten är fordonet, vägen och människan. Allt säkrare bilar räddar många liv. Satsningar på bland annat vägar med separerade vägbanor har också gett en trafiksäkrare miljö. Dessa miljardinvesteringar måste nu kompletteras med nya initiativ riktade mot personen bakom ratten. Trafiksäkerhetsarbetet har påverkat attityder och beteende så att de flesta i dag anser att alla ska använda bilbälte och att man ska vara nykter när man kör. Men för att ytterligare flytta fram positionerna krävs nya grepp.

Det är hög tid att riksdagen gör det möjligt att länka ihop trafikbeteendet med försäkringspremien och därmed
bidrar till ett preventivt system som gynnar den som gör rätt och samtidigt betonar den enskilde förarens ansvar. Det ligger i både försäkringstagarens och trafiksäkerhetens intresse!

Maria Krafft,

Med Dr, chef

Trafik och Samhälle Folksam
Läs mer om