Dagens samhälle, politik och tänkande handlar i det mesta om det traditionella gamla eller nuvarande samhälle som är skapat ur förutsättningar under 1900-talet. Samhället står enligt min mening inför helt nya utmaningar och med helt nya förutsättningar inför framtiden. När man lyssnar till och följer vad politiker talar om inför val och beslutar i riksdag handlar det nästan enbart om förslag och förändringar inom existerande system som appellerar kortsiktigt till väljarna.
När eller om politiker talar om framtiden inser man att de bortser eller undviker eller saknar förmågan till en tydlig bild av det framtida samhället. Har samhället råd att vänta (?) eller slösa med resurser och leva i det gamla i stället för att möta det nya och anta utmaningarna som ställer om samhället till ett modernt framtidsinriktat hållbart samhälle?
Människan är en komplex varelse som har svårt att förändra sin nuvarande modell. Mycket är genom tiden investerat i modellen, men det finns en drivkraft i utveckling som kommer att förändra samhället, även sådant som få tror är möjligt. Förändring tenderar ske allt snabbare i nutid och sannolikt i framtid. I förändring är en öppen attityd, ärlighet och objektiv fri syn av problem och möjligheter viktig och nödvändig.
Motivering och förklaring till förändring likaså, samt att skapa trygghet i processen för alla inblandade. Samhället står inför stora förändringar och möjligheter som redan existerande och kommande kunskap och utveckling kan påverka.
Ett framtida samhälle kommer att kunna skapas med tanken om "resursoptimering" som drivkraft. Exempelvis så var människan under 1900-talet viktig och efterfrågad som arbetskraftresurs, vilket inte kommer att behövas i motsvarande grad i ett framtida samhälle. Däremot kommer nya behov att uppstå och efterfrågas. I ett framtida samhälle kan man ställa frågan: "Finns det ett alternativ till det arbete som människan utför?" Om det finns alternativ kan människan frigöra sig från ett arbete som kan ersättas av annan utförare. Samhället och människan får då fördelar av detta.
Som exempel kan ett framtida transportsystem utvecklas, vida överträffande människans förmåga med nuvarande transporter i dagens samhälle och funktionalitet. Antag att ett lokalsamhälle i dag med till exempel 50 000 innevånare och 20 000 ägda personbilar binder cirka fem miljarder kronor i kapital för bilar. Därtill kommer årlig driftkostnad (30 000 kronor per bil) för bilarna i lokalsamhället med cirka 600 miljoner kronor.
I framtiden kan vi genom resursoptimering organisera lokalsamhällets transporter via ett transportsystem där vi som medborgare blir abonnenter (liknande mobilsystem) till bilar. En medborgare behöver bara via sin mobiltelefon ange när hen vill vara på angiven plats. Transportsystemet kan då optimera transporten genom att överblicka hela lokalsamhället i realtid och transportera flera personer under samma transport från en plats till en annan, något som inte dagens system förmår. Det kommer dessutom att kunna ske enligt bedömningar med stor sannolikhet av förarlösa bilar.
Med den typen av resursoptimering kan lokalsamhället minska antalet bilar, så att det verkliga behovet i exemplet kanske handlar om cirka 30 procent av 20 000 bilar, det vill säga cirka 6 000 bilar. Genom att frigöra kapitalet för cirka 14 000 onödiga bilar, det vill säga cirka 3,5 miljarder kronor samt den årliga driftkostnaden, finansierar lokalsamhället det nya framtida transportsystemet så att abonnenterna kommer att kunna åka nästan utan nämnvärd kostnad. Nya förutsättningar skapas dessutom i positiv riktning för miljö och klimat.
På motsvarande vis går det att tänka på alla områden i samhället. Givetvis gäller det även statsförvaltning och socialförsäkringssystem som måste ifrågasättas i ett framtida samhälle där "resursoptimering" leder samhället framåt. Strukturreformer som regionreform och kommunreform skapar nya möjligheter och förutsättningar, nödvändiga för ett framtida samhälle i förändring. I alla avseenden ökar fördelarna ifråga om prestanda, kvalitet och ekonomi.