I en tid av fortsatt internationell ekonomisk oro så är Sverige ett av de länder där ekonomin nu håller på att förstärkas. Flera oberoende aktörer, nu senast Konjunkturinstitutet, bedömer att Sverige kommer att ha en stark tillväxt under 2014 och 2015. Det som är den stora utmaningen för Sverige är att många av våra stora exportmarknader utvecklas svagt. Därför är det särskilt viktigt att man nu stimulerar svensk ekonomi för att hålla uppe efterfrågan på varor och tjänster.
Sverige har i dag Europas högsta sysselsättningsgrad och bland de absolut starkaste statsfinanserna. 200 000 fler arbetar i dag jämfört med 2006 och statsskulden tillhör EU:s lägsta. Detta gör att vi kan satsa på ekonomiska stimulanser i en tid när andra länder gör stora besparingar och höjer skatter. Under 2014 så satsar Alliansen 20 miljarder kronor att stärka hushållens ekonomi genom att göra det mer lönsamt att arbeta, sänka skatten för pensionärer, sänka a-kasseavgifterna samt förbättra bostadsbidraget för att stärka barnfamiljernas ekonomi.
Vid årsskiftet så får alla som arbetar och alla pensionärer sänkt skatt. En vanlig löntagare får mellan 200–300 kronor mer i månaden genom det förstärkta jobbskatteavdraget. Regeringen har sedan den tillträdde konsekvent riktat in huvuddelen av sina skattesänkningar till de med låga och medelhöga inkomster. 90 procent av alla arbetande har fått sin skatt sänkt med minst 1 500 kronor per månad. Varje gång, även denna, så har Socialdemokraterna röstat nej till sänkt skatt för löntagarna.
För Sveriges pensionärer så sänks skatten med 2,5 miljarder kronor. Detta är femte gången som Alliansen sänker skatten för pensionärerna. De svenska pensionärerna har fått minst 500 kronor mer per månad på grund av Alliansens politik. Sänkt skatter på arbete, sänkt skatt för pensionärer och framförallt en god utveckling av de allmänna pensionerna hänger ihop då det är fler i arbete som är grunden också för pensionernas utveckling. När fler kommer i arbete så kan man också förstärka pensionärernas ekonomi vilket nu sker.
De sänkta skatterna för pensionärer och löntagare inte bara stärker den enskildes plånbok utan ökar också efterfrågan i ekonomin vilket bidrar till högre produktion och fler jobb. Därför är det särskilt allvarligt att Socialdemokraterna har valt att göra upp med Sverigedemokraterna för att stoppa den höjda brytpunkten för statlig skatt. Denna uppgörelse leder till höjd skatt för en miljon löntagare. Trots att S tidigare vid tre tillfällen har höjt brytpunkten just för att stimulera tillväxten i en tid när omvärldens ekonomi är svag så väljer man nu att bryta mot Riksdagsordningen för att tillsammans med SD bedriva en helt motsatt politik. Socialdemokraterna måste förklara varför de i detta läge vill ge inflytande åt SD och samtidigt strama åt svensk ekonomi i ett läge när man borde göra precis tvärtom?