Region(erna) en framtida ny samhällsnivå
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Politiker i allmänhet men även andra samhällsdebattörer är nödvändiga och viktiga aktörer i en debatt om en så stor samhällsförändring som en regionalisering av Sverige innebär.
I riksmedia har landshövdingar som Björn Ericsson och Anders Björk efterlyst en bred samhällsdebatt. Nu börjar även frågan debatteras i Norrbotten vilket är nödvändigt och bra.
Allt fler börjar nu på allvar inse och förstå att tider med nya utmaningar kräver förändringar i en samhällsorganisation som vi levt med under en lång tid.
Därför är frågan vi alla bör ställa!
Behöver och kan vi förändra samt förbättra den nuvarande samhällsmodellen?
En modell som i dag består av i huvudsak två nivåer, stat-kommuner. Landstingen är en slags "smal" regional nivå för hälso- och sjukvård.
Reformförslag möter ofta om inte alltid motstånd och kräver därför tillfällen för debatt och diskussion av en bred och engagerad debattskara allt för att så många ska komma till tals och därigenom få möjlighet att uttrycka sin syn i sakfrågan samt för att bidra till information i allmänhet.
Många har redan börjat diskutera indelningen av Sverige i antal regioner och storleken på dessa samt konsekvenser av detta.
Viktigt är att diskutera motiven och kriterierna för regionbildningen.
Det har funnits och finns olika försök av samverkan via olika samverkansorgan och samarbetsavtal. Dessa har fungerat mer eller mindre bra vilket även har bidragit till att nu finns möjligheter att ta ytterligare steg för en regionalisering.
Ansvarskommitten med landshövding Mats Svegfors som ordförande har regeringens uppdrag att utreda och lämna förslag under år 2007 om den framtida samhällsorganisationen där regionfrågan har en central plats. Vi har alla möjlighet att direkt lämna synpunkter, förslag till ansvarskommitten i regionfrågan.
För egen del har jag under en längre tid blivit allt mer övertygad om behovet av en regional nivå med ett ansvar och en bredd som är avgörande för hur regionala problem och frågor kan utvecklas.
Därför har jag lämnat in ett förslag som bland annat innebär att ansvar och uppgifter från den statliga nivån bör flyttas ned till en regional nivå som ger regionen en realistisk möjlighet att bedriva en hållbar och långsiktig utveckling. Arbetsmarknadsfrågor, utbildningsfrågor, etcetera är exempel på aktuella områden. Det finns bland andra demokrati-, effektivitets- samt strukturella skäl som motiverar detta.
Även omvärlden förändras och vi har att förhålla oss till den. Globaliseringen är märkbar och berör oss alla på ett eller annat vis.
En av våra utmaningar är att hantera denna på ett för samhället så bra sätt som möjligt. Där har regioner med kunskapsintensiva centra en viktig roll, för att driva utvecklingen på olika områden framåt.
Slutligen skall betonas att det bör finnas kriterier och motiv för en region-, bildning och indelning. Debattörerna ger en differentierad bild av detta. Ansvarskommitten bör lyfta fram detta i sitt slutbetänkande.