Rädda Rädda Barnen - släng ut snyltarna

Piteå2011-02-18 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hittade just två tidningsartiklar på internet om oegentligheter inom Rädda Barnen, RB, samtidigt som kallelsen till det lokala årsmötet kom. Jag är medlem, sedan tidigt 60-tal. När Röda Korsets ekonomiska skandaler med förskingrande ekonomichef och höga löner uppdagades häromåret kände jag ändå en trygghet i att något sådant knappast kunde hända i RB, den ideella organisation som legat mig varmast om hjärtat i hela mitt vuxna liv.

Den ena artikeln (Svenska Dagbladet, 16 februari) refererar en polisanmäld misstänkt förskingring i en lokalavdelning. Det är illa nog. Men sådant kan förekomma, om personer hamnar på fel uppdrag. Med en fungerande revision så upptäcks det och organisationen i sig tappar inte allmänhetens förtroende.

Den andra något äldre artikeln (i Göteborgs-Posten) var allvarligare för Rädda Barnen. En före detta organisationschef för Mellanösternkontoret avslöjar allvarliga brister i kontroll och verksamhet, miljoner har bara rullat iväg. På grund av dåliga rutiner, dålig kontroll, höga löner och mer eller mindre självbeviljade förmåner för en del utlandsanställda, stora och lyxiga utlandskontor, försvunna pengar och havererade projekt. Samtidigt så centraliseras RB:s verksamhet alltmer och samordnas med internationella "Save the Children" med utslätad profil som följd.

Citat: "Jemen är ett land längst ner på den arabiska halvön. När Elisabet Brunnberg Johnsson som nybliven chef för Rädda Barnens Mellanösternkontor anlände till huvudstaden Sana år 2002 fann hon en verksamhet som gett sig själv fria tyglar.

"Jag fick en chock. Man hade två kontor med jättemånga anställda. Man hade en massa Toyota landcruisers och laptops, alla hade mobiltelefoner hemma som de kunde göra som de ville med. Pengar betalades direkt ur ett kassaskåp. Det fanns sexuella trakasserier. Där fanns allt. Brunnberg Johnsson hittade ett brev från en student, som hade kommit från Sverige och jobbat där en sommar och undrat varför man inte lade ner alltihop. Andra hade tio år tidigare påtalat korruptionen".

"Ingen hade vågat röra vid det här. Jag sa upp kontoren och flera av bilarna såldes. Jag har aldrig varit på ett så tyst personalmöte. Det blev mordhot, så klart."

"Missförhållandena i Jemen bekräftas av Sten Arvidsson, chefsekonom för Rädda Barnens internationella program, som i en rapport beskrivit hur lättvindigt pengar hanterades och hur redovisningen missköttes: "Sannolikt med avsikt att dölja höga administrativa kostnader, har kontorshyra, vissa lönekostnader med mera bokförts på olika insatser, i motsats till instruktioner från kansliet."

Frågan är varför sådant händer. Ett svar är bristande kontroll. En annan är nog att runt om i landet så arbetar tiotusentals människor helt ideellt, men organisationerna har blivit så stora, hanterar så mycket pengar att de "måste" ha många anställda. Anställda ska givetvis ha anständig lön. Men när de anställda blir för många, och får för höga löner, då händer något. Den behövliga professionaliseringen slår lätt fel, urartar. Idealiteten försvinner med höga löner och karriärer inom "biståndsbranschen". Det blir tjänstemännen som bestämmer, inte medlemmarna. Det blir mer centralisering, ideal och inriktning kan urvattnas.

Denna utveckling har vi sett även i de politiska partierna. Medlemstalen sjunker, de får statliga och kommunala bidrag och anställer alltfler på de centrala kanslierna. Makten blir målet, inte det faktiska ideologiska innehållet.

För RB:s del har det, enligt interna kritiker, inneburit att profilen slätats ut. Det är lättare att bygga skolor för fattiga barn än att kritisera regimer för deras underlåtenhet att ta itu med strukturella problem. För mig, som varit en passiv medlem, fadder och bidragsgivare under senare år så har utvecklingen inte varit helt uppenbar samtidigt som en del inriktningar, höga löner och annat irriterat. Enligt RB självt har man diskuterat kritiken och vidtagit en del åtgärder. Även om kritiken dämpats ser jag i en annan GP-artikel att SIDA ännu har kritiska synpunkter.

Skall Rädda Barnens rykte räddas måste något radikalt ske. Givetvis rensas upp i alla de oegentligheter som skett. Skarpare ekonomiska rutiner införas. Trimma de administrativa kostnaderna - och definiera dem bättre! Återgång till mera av ideellt arbete även centralt. Varför inte hitta några kvalificerade krafter till ledningen som är ekonomiskt oberoende (pensionärer till exempel) och kan och vill arbeta utan löner/arvoden? Avstå från tveksamma bidragsgivare (som Postkodslotteriet med dess höga administrativa kostnader och löner). Och RB ska inte ge pengar till poliser och politiker.

Förtroendet måste återupprättas. Det duger inte att skjuta budbäraren. Om inte kommer RB:s medlemmar ledsna och besvikna överge RB. Och barnen blir förlorarna.

Läs mer om