Psykvården ska bli bättre

Piteå2006-08-26 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
TV4 gick ut med sin undersökning om hur stort förtroende psykvården har runt om i landet. Det visade sig att drygt 50 procent i hela landet hade litet förtroende och endast 9 procent hade stort förtroende. Ännu värre var det här i Gävle/Dalaområdet där över 60 procent hade litet förtroende och 12 procent hade stort förtroende.

Vi måste lyfta fram psykvården mer i samhället. Kommunerna har tillsammans med landstingen ansvar för hälso- och sjukvård inom psykiatrin. I vårt område måste kommunerna förstärka resurserna inom boende och omvårdnad. Möjligheterna till arbete och aktiviteter för psykiskt sjuka måste förbättras. I samverkan mellan skola, andra kommunala verksamheter och landstinget måste resurserna för barn och unga med psykiska ohälsotillstånd förstärkas.



Psykiska sjukdomar är ungdomens sjukdomar. Med detta menar jag givetvis inte att psykiska sjukdomar enbart drabbar unga, men däremot att det första insjuknandet oftast sker i unga år. En ledande vetenskaplig studie visar att tre fjärdedelar av alla psykiskt sjuka redan insjuknat vid 24´års ålder. Det är viktigt att de får professionell hjälp redan när de som barn eller tonåringar får sin första ångestattack, depression eller psykos. Resurserna för barn- och ungdomspsykiatrin är otillräckliga.

Psykiatrin har fått kännas vid mycket större nedskärningar än övrig vård. Den senaste psykiatrireformen har inte följts upp enligt lagstiftningens intentioner. Psykiatrin skall tillföras ökade resurser.

Sjukvårdspartiet vill att barn- och vuxenpsykiatrin byggs ut både i öppna och slutna vårdformer.



Den psykiska ohälsan skall aktivt förebyggas bland både unga och äldre. Det är också av mycket stor vikt att barn som insjuknar får passande hjälp med skolgång och utbildningsnivå för att kunna få någorlunda jämlika förhållanden senare i livet. Detta gäller oavsett utbildningsnivå och studieform. Ett ökat samarbete mellan skola och barnpsykiatrin är angeläget.



I dag finns det psykiskt sjuka med allvarliga störningar som inte accepterar behandling och därför utgör fara för eget eller andras liv. Resurser bör avsättas för problematiken kring psykiatriskt multisjuka.

Vi får inte glömma att själen tillhör kroppen, därför är psykvården minst lika viktig som all annan sjukvård.



Läs mer om