Problemen är många i dagens samhällen
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Att ifrågasätta leder in på en svårare väg och riskerar den egna ställningen och förmånen. Ledare blir alltför ofta passiva, följsamma och opportuna. Den enkla vägen är ofta den behagliga.
Dagens samhällsproblem med kreditkriser, bolånekriser, miljökriser med mera är resultatet av ett för ansvarslöst kollektivt ledarskap globalt som lokalt. En marknad vilken tillåts driva en expansiv absurd prisutveckling, med för villkorslösa medel av kreditexpansion och penningmängdsutveckling, leder till negativa konsekvenser för samhället som helhet (se USA som exempel). En hel del (många) har tjänat på detta.
Nu skall emellertid skulder och förluster skördas, vilket innebär att medborgare, skattebetalare får kollektivt (socialiserat) hjälpa till och rädda ett system vilket marknaden kraschat och som i princip inte längre fungerar utan hjälp.
Nuvarande konsumtionsmodell leder (i jakten på tillväxt) till fler och djupare kriser samt flyttar bara fram, fördjupar och skapar nya problem på flera områden.
Vad framtiden behöver är ledare som förstår, tar ansvar och förtjänar att leda genom att de i praktiken visat verklig vilja att vägleda i rätt riktning och därigenom legitimerat ett mandat för detta ansvar. Många ledare blir för opportuna och slutar att leda, när de hamnar i finrummen. Världen behöver nu klarsynta ledare som vågar leda med en tydlig kompass. Dagens händelseutveckling globalt som lokalt behöver det. Det duger inte att bara vara passiv och bara följa med.
Problem får vi med det ekonomiska tänkandet när ekvationen blir svår att lösa (konflikter mellan intressen uppstår) på sedvanligt vis, där bland annat allt skall underordnas den rådande ekonomiska modellen.
Följande exempel belyser innebörden av detta. Ponera följande: En som inga pengar har (så kallad fattig, materiellt) står sida vid sida med en som alla pengar har (så kallad rik) och båda kämpar med att få syre ur inandningsluften (alltså ett livshotande läge). Den fattige säger till den rike: "Du som alla pengar har, rädda dig och gärna även mig ur den här situationen". Den rike svarar: "Tyvärr inga pengar i världen kan numera rädda oss". När båda inser detta är de även överens om vikten av problemet. Att tro att pengar är lösningen på alla problem är naivt, förledande och vilseledande.
Vad vi behöver i framtiden är förmågan att "tänka om", där finns lösningarna. "Tänk om", "tänk nytt" blir bokstavligt talat de orden världen måste fundera över, för att bygga en hållbar framtid. Det ska inte ses som negativt att "tänka om" eller "tänka nytt". Det är precis där, som början till de hållbara framtida lösningarna finns.
Vi måste alla rannsaka oss och bli bättre på att lösa framtidens verkligt viktiga samt allvarliga situationer, frågor och problem.