Privatisering eller vård?
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Nej, folkpartiet i Piteå - vi varken skönmålar eller bedriver skrämselpropaganda. När det gäller patienternas upplevelser och synpunkter på vården har vi alla partier tillsammans, även folkpartiet, i beredningarna haft möten med patient och anhöriggrupper, lyssnat, diskuterat och dokumenterat. Synpunkterna från patienter och anhöriga över hela länet finns nu både sammanställda och tillgängliga för alla intresserade. Slutsatserna har vi socialdemokrater haft som grund i prioriteringarna i landstingsplan för 2007.
Vi vet att de grupper som idag är utsatta och sårbara är de multisjuka äldre, de som drabbats av stroke, lider av diabetes, demens eller drabbats av cancer. Vi vet också att det nu krävs särskilda satsningar på psykiatrin. Det här är därför patientgrupper som är prioriterade i vår landstingsplan.
Just nu investeras dessutom drygt 70 miljoner kronor i Piteå Älvdals sjukhus för att samordna och långsiktigt stärka akutsjukvården i älvdalen. Sammanlagt finns i vår landstingsplan investeringar på 150 miljoner kronor för att stärka och utveckla vården i hela länet. För oss handlar hälso- och sjukvården om en helhet där de fem sjukhusen, 33 vårdcentralerna med akutmottagningar och s k OBS-platser i glesbygden som Arvidsjaur och Arjeplog måste fungera som en helhet. Oavsett var man bor har man rätt att få den vård man just då behöver. Alla i hela länet ska ha tillgång till både sjukhusens specialistsjukvård och vårdcentralernas primärvård.
Men trots nu flera långa, ordrika debattinlägg syns inget av inriktning eller politisk vilja från folkpartiets landstingsgrupp i någon av de konkreta utmaningar som hälso- och sjukvården handlar om. Inga patientgrupper eller verksamheter prioriteras, inga långsiktiga visioner formuleras. I centrum står enbart de folkpartistiska argumenten för privatiseringar.
För oss är det också märkligt att man utan hänsyn till patienternas säkerhet och invånarnas trygghet gång på gång som folkpartiet gör i sina debattinlägg
a) å ena sidan kritiserar sönder den verksamhet som landstinget idag bedriver
b) och samtidigt aldrig beskriver innehållet i och effekterna av det privatiserade alternativ man hela tiden förordar.
När det gäller skrämselpropaganda så är det snarare så att det är folkpartiet i Piteå som själv står för det genom att ta privatiseringsexperimentet i Stockholm som exempel. För är det något som förskräcker och borde få landets samtliga landsting att avstå från utförsäljningar och entreprenadförsök så är det hälso- och sjukvården i Stockholm. Efter det borgerliga landstingstyrets ohämmade och minst sagt kostsamma privatiseringsprojekt lämnade man efter sig ett underskott på 6 miljarder kronor. Trots en rejäl skattehöjning tyngs verksamheten fortfarande av miljardminus. Beskrivningen av Stockholms läns landsting kan göras kort: ekonomiskt och verksamhetsmässigt kaos med köer och miljardunderskott.
Som landstingspolitiker i Norrbottens län vet vi att tillgängligheten inom hälso- och sjukvården ställer särskilda krav på organisation och samordning. Det handlar om att göra vården tillgänglig för 250 000 invånare i en region som utgör en fjärdedel av landets totala yta. Det kan man inte göra genom privatiseringsexperiment som utförsäljning av Piteå Äldvals sjukhus eller av någon av våra viktiga vårdcentraler i glesbygd. Rättvisa och tillgänglighet kan man heller inte uppnå genom att styra offentliga skattemedel som vinster till någon enskild vd i vårdbranschen.
I Norrbotten finns ingen annan väg än samordning, samverkan och helhetssyn. För invånarna, tryggheten och utvecklingen. Det är inte skrämselpropaganda. Det är ett politiskt ställningstagande grundat på konkreta erfarenheter från vardag och vård i Norrbotten.