En stor mängd barn i Sverige växer upp i en familj där en eller båda föräldrarna har ett riskbruk av alkohol. Det handlar uppskattningsvis om ungefär 385 000 barn som växer upp under dessa förhållanden enligt en rapport från Folkhälsoinstitutet. Barnen själva kan inte välja hur det ser ut i just deras familj. Barn till föräldrar som missbrukar får ta över föräldrarollen till sina egna föräldrar. De får sällan vara de barn de rättmätigt är och bär ofta med sig skuld och skam. Missbruket hålls hemligt och för att vara lojal med sina föräldrar berättar de inte om sin situation för någon.
När föräldrarna inte räcker till måste samhället träda in för att barnen inte ska komma i kläm. En undersökning som IOGT-NTO:s Juniorförbund JUNIS presenterade sommaren 2014 visade glädjande nog på att 91 procent av kommunerna erbjuder någon form av anhörigstöd till barnen men att inte alla barn som behöver stöd nås av det. Enligt enkäten erhåller endast 2 800 barn stöd av alla de barn som lever i en familj med missbruk. Det finns mycket mer att göra för barnen.
Från den 1 juli 2009 stärktes lagen om anhörigstöd, 5:e kapitlet, paragraf 10 i socialtjänstlagen från att kommunerna bör ge anhörigstöd till att de är skyldiga till anhörigstöd. Socialstyrelsens riktlinjer visar på att stödet ska ges till ”anhöriga till personer med missbruks- och beroendeproblematik.” Socialstyrelsen menar att ”med stöd menas olika former av insatser som syftar till att fysiskt, psykiskt och socialt underlätta den anhöriges situation.”
Även i de kommuner som har någon form av stödverksamhet är det mycket få som skulle behöva hjälp som erhåller detta stöd. I en kommun i Piteå kommuns storlek så finns det sannolikt 180 barn som lever i familjer med missbruk. Piteå kommun erbjuder stödsamtal som stödform och endast tio barn erhöll detta stöd under 2013. Det är endast 5,5 procent av de barn som lever i familjer med föräldrar som missbrukar.
I Luleå kommun fick endast åtta barn stöd i form av stödsamtal vilket endast är 2,6 procent av de beräknande 303 barn som lever i familjer med missbruk. Boden har inte svarat på hur många barn som har fått stöd fast de anger att de har en stödgrupp för barn/unga. Vad gör politikerna för att hjälpa dessa barn? Det handlar inte bara om kalla siffror utan det är det är barn av kött och blod som far illa av att deras mamma eller pappa dricker för mycket. Politikerna måste se till att socialtjänsten har de resurser som behövs.
En ny fråga i 2013 års enkät till kommunerna var vilka åtgärder som ansågs vara prioriterade och det var i rangordning ”ökat samarbete mellan kommunala instanser”, därefter ”ökad informationsspridning” och ”politiska prioriteringar”. Frågan att det ska finns anhörigstöd och att alla barn ska få kännedom om detta måste vara en prioriterad fråga för alla politiker oavsett partifärg.