Portförbjud snattare

Piteå2006-06-09 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Varje år utsätts detaljhandeln för ett stort antal snatterier. Svensk Handel har uppskattat att snatterierna i Sverige är värt upp emot 7 miljarder kronor varje år. Antalet enskilda brott beräknas uppgå till cirka 20 miljoner och av dessa polisanmäls bara 67 000. Endast drygt hälften leder till någon form av påföljd. Den kostnad detta innebär, motsvarar tiotusentals jobb. Svinnet kostar alltså samhället mycket pengar och på mer än ett sätt.

Hur ska man då komma till rätta med problemet?



Inom Allians för Sverige har vi moderater tillsammans med de övriga borgerliga partierna kommit överens om att vi vill införa ett system där snattare portförbjuds från de butiker de stulit från, likt de huliganlagar som återfinns inom idrotten. En åklagare ska kunna fatta beslut om ett tidsbegränsat tillträdesförbud för dem som snattat eller burit sig illa i en butik.

Många av dessa är ungdomar som inleder sin kriminella bana med att snatta. Genom tidiga och tuffa insatser mot dessa ungdomar i dag motverkar detta grov kriminalitet i morgon. För att motverka ungdomsbrottsligheten i allmänhet och snatterierna i synnerhet krävs det att vi har ett rättsväsende värt namnet.

Justitieminister Thomas Bodström sade den 10 april att "om polisen behöver ytterligare pengar kan jag garantera att det inte kommer att finnas några ekonomiska begränsningar". I regeringens senaste budget tilldelar finansminister Pär Nuder domstolsväsendet 750 000 kronor. Det är den enda satsningen som regeringen gör inom rättsväsendet - över huvud taget. Ingen lagstiftning i världen är effektiv om polisen lever på anslagskredit.



Vi moderater vill öka utredningskapaciteten och att fler brott ska kunna utredas. Därför behöver vi också fler poliser i yttre tjänst. År 2010 vill vi i Allians för Sverige därför ha 20 000 poliser i Sverige. Detta kommer att göra så att fler brott såsom snatterier kan stävjas och handeln kan frodas. På så vis skapas även fler jobb inom detaljhandelssektorn.

Läs mer om