Politiken som verktyg

Piteå2010-06-02 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
En regering som verkligen vill bli trovärdig måste våga se och lösa de reala samhällsproblemen. Mycket i samhället är bra men det finns sådant som inte fungerar vilket gör att många samhällsmedborgare drabbas orättvist på ett icke självförvållat vis. Så ska det inte behöva vara i ett rättvist demokratiskt samhälle. Det duger inte heller att med vacker bokföring dölja problem i siffror som från tid till annan presenterar sakernas tillstånd som om de vore bättre än verkligheten. Någon gång måste man rannsaka det egna arbetet. Det här gäller oberoende vilken regering som sitter i maktposition.
En regering som vill lösa ett aktuellt problem, arbetsmarknadsproblemet kan göra det om bara viljan finns. Det handlar om att: vara ärliga och göra en genuin problemanalys som grund för en behovsanalys av de samhällsåtaganden vi som medborgare ser behov av nu och i framtiden. För behovsanalysen behöver man dels identifiera befintliga områden där vi ser brister, behov och nytta att åtgärda. Dessutom bör man identifiera helt nya områden där potentialen till hållbar utveckling finns. Landsbygd/glesbygd är ett sådan område där utvecklingsmöjligheter finns för framtiden.

Det här kostar pengar, men det kostar även pengar för samhället att administrera en arbetslöshet som innebär lidande för många medborgare att inte få sina behov uppfyllda. Om man omvandlar de nuvarande kostnaderna så att de bidrar till varaktiga effekter av behovsuppfyllelse, nyttoinsatser och arbetstillfällen får man lösningar på problem Sverige levt med under lång tid.
I vår omvärld följer samt deltar vi i den så kallade globala utvecklingen som mer eller mindre påverkar våra samhällen eller vår del av världen. Vi har allt oftare sett kriser (klimatkriser, miljökriser, finanskriser, med mera) som med tätare mellanrum visar sig och även om vi inte direkt är involverade så påverkar det även oss. Därmed blir det mer uppenbart att vi inte kan förlita oss på den så kallade globaliseringen samt underkasta oss till alla de dogmer som finns och låta detta totalt styra våra framtida liv i det samhälle vi och kommande generationer ska leva i. Vi måste inse att för att kunna leva i ett framtida samhälle som vi vill ska utvecklas under stabila former måste vi själva vara medvetna och kunna påverka vår egen utveckling.

Vi är faktiskt inne i en sådan tidsepok nu, kalla det gärna för förändringarnas tid, då problem och möjligheter skapar förutsättningar för detta. Ett näraliggande exempel i Sverige är den regionalisering av landet som pågår. Här har man möjligheter att skapa de nya förutsättningarna till det jag talar om.
Många av de problem man har att lösa och möjligheterna till lösningar finns på en regional samt lokal nivå i samhället. Men varje landsdel saknar i dag de verkliga verktygen att själva åstadkomma allt detta. Det har visat sig att en traditionell nationellt driven politik inte ger den riktiga, rättvisa, demokratiska förmågan och kraften till varje landsdel, vilket gör att vissa landdelar förfördelas. Landsdelarna saknar med andra ord det politiska ansvaret och uppgifterna till en egen utveckling. Därför bör man i Sverige decentralisera den nationella inrikespolitiken till lämplig nivå och då i väsentligaste mån till de regionkommuner på regional nivå som bör bli tillräckligt stora för ändamålet.
Läs mer om