Polisen måste få tillräckliga resurser
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Men våldsbrotten i Norrbotten ökar kraftigt - enligt Rikspolisstyrelsen har 2 166 fall anmälts under 2005. Enligt Brottsförebyggande rådet ökade antalet anmälda fall i Norrbotten med 44 procent mellan 1995 och 2004. 672 fler norrbottningar utsattes för grov misshandel 2005 än 1995. Under samma tid ökade också antalet våldtäkter radikalt; 24 fler norrbottniska kvinnor utsattes för våldtäkt förra året än för tio år sedan.
Det är förskräckande siffror, och de visar att varken polisen eller rättsväsendet i dag klarar av sin uppgift att skydda medborgarna. Jag tror att detta problem behöver flera olika lösningar:
För det första är det viktigt att domstolarna utdömer väl avvägda och tydliga straff. I dag känner många att de straff som utdöms inte alltid motsvarar allvaret i de begångna brotten - och det stämmer; den genomsnittliga fängelsedomen för grov misshandel är i dag knappt ett och ett halvt år. Vi har här ett tydligt och konkret förslag för att skärpa straffen: att förtydliga i lag att domstolarna, när de dömer ut ett straff, skall utgå från mitten på straffskalan, i stället för som i dag från den lägsta delen. Vi vet att detta skulle ha stora effekter på straffens längd för samtliga brott.
Som exempel på detta kan nämnas grovt rattfylleri, som maximalt kan ge fängelse i två år. Med moderaternas förslag kommer en person med alkoholhalt kring 1,5 promille att dömas till fängelse i tre till sex månader - mot dagens en månad. En person som däremot har 4 promille i blodet, och som tidigare dömts för grovt rattfylleri, kan få det maximala straffet - fängelse i två år.
För det andra behöver rättsväsendet mer ekonomiska resurser. De kommande tre åren vill vi satsa fem miljarder mer än regeringen på brottsbekämpning. Vi menar att polisen både måste effektiviseras och ges tillräckliga resurser att kunna behålla och nyanställa personal. Det är en enorm trygghet att ha polisen inom räckhåll om något skulle hända, och vi vet sedan tidigare att regeringen prioriterar Norrbottens län mycket lågt när det gäller resurser till polisen.
Vi vill också att brottsoffren sätts i centrum. Alla människor som utsätts för brott har anledning att förvänta sig att brottet utreds, men man har också rätt att förvänta sig stöd på andra sätt. Därför ska det finnas en kontaktperson vid varje polismyndighet som bara ägnar sig åt att stötta och hjälpa människor som utsatts för brott - och som gör detta under hela processen, från polisanmälan till utredning och domstolshantering.