Piteå ska fortsätta satsa på de äldre
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Men vi måste komma ihåg att detta är en boendeform för dem som behöver vård och omsorg dygnet runt. För att våra gemensamma resurser skall användas på ett bra sätt måste därför en behovsbedömning ske.
Naturligtvis både kan och skall vi diskutera vad denna bedömning skall grundas på, men jag har svårt att tänka mig ett system där vi själva bestämmer att vi skall ha plats på ett särskilt boende. Det är lika orimligt som att vi själva skulle göra bedömningen om vi skall läggas in på sjukhus.
En plats på särskilt boende kostar kommunen 400 000 kronor/år, alltså över 1 000 kronor/dag. För dem som behöver dessa insatser är detta givetvis något vi gemensamt skall betala, men det kan aldrig vara den generella boendelösningen för våra äldre medborgare.
Om vi gör tankeexperimentet att alla kommunens innevånare över 80 år - cirka 1 600 personer - skall ha plats på ett särskilt boende kommer detta att kosta drygt 750 miljoner kronor. Förra året kostade all verksamhet som Piteå kommun bedriver 1 544 miljoner kronor.
Den enda finansiering som står till buds är en skattehöjning på cirka 15 kronor!
För deM som inte längre kan eller vill bo i sitt nuvarande hem, men som inte har de vårdbehov som motiverar ett särskilt boende behövs andra former, vi kan till exempel kalla det för seniorboende.
Att tillhandahålla denna typ av bostad är dock ingen uppgift för socialnämnden, det är en uppgift för bostadsmarknadens aktörer. Men eftersom det funnits en stor tröghet har jag tagit initiativ till att Piteås första seniorboende öppnades förra året, genom kommunala Pitebo.
Jag hoppas att övriga bostadsföretag följer efter, den kommunala planeringen skall ge möjlighet till seniorboenden i varje kommundel. Socialnämnden kommer självklart att medverka i denna process, men ansvaret för bostadsförsörjningen ligger i andra händer.
Till sist några ord om ansvarsfördelningen mellan stat och kommun. Som tidigare centerpolitiker måste Sera Olofsson egentligen veta hur det ligger till.
Staten sätter de övergripande reglerna för äldreomsorgen, främst genom socialtjänstlagen. Utformning av verksamheten, framför allt finansieringen, är en rent kommunal angelägenhet.
Såvida inte den borgerliga alliansen har en dold agenda på detta område så kommer de inte att ändras vid ett regeringsskifte. Det kommer även i fortsättningen vara vi här i Piteå som beslutar om och betalar för den äldreomsorg vi har. Och då är det ett intressant konstaterande att Piteå tillhör de kommuner som satsar allra mest på de äldre.