Piteå har dålig personalpolitik
Lars U Granberg, riksdags- och kommunfullmäktigeledamot. (Arkivbild)
Foto: Maria Johansson
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
För mig finns det ett antal punkter som är otroligt viktiga nämligen:
Att kommunen som arbetsgivare och särskilt i en socialdemokratisk majoritetsstyrd kommun föregår med gott exempel när det gäller personalpolitik och rehabilitering.
Att människor ska få en andra chans.
En politiskt styrd organisation likt vår kommun ska dessutom inte styras av tjänstemän som hittar på egna tolkningar och regler hur personalpolitiken ska skötas.
I det här fallet är det solklart, Annica har lämnat Piteå kommun som arbetsgivare och gett sig ut för att söka andra jobb som hon kan klara. Efter vad jag förstår, ett antal år som arbetssökande, har hon genom praktik hittat ett område där hon kan arbeta och må bra. När arbetsledningen vill ha henne som vikarie under sommaren borde det vara en självklarhet att personalavdelningen inte överprövar detta. Annica bör ges en andra chans att få in en fot på arbetsmarknaden, inom ett nytt område, trots att det är hos hennes gamla arbetsgivare.
Det finns aldrig några garantier att man inte anställer personer som senare kommer att vara i behov av rehabilitering. Det finns heller inga garantier att de människor man rekryterar till olika befattningar inte är felrekryteringar som lämnar efter kort tid. Även sådant kostar pengar men man måste våga satsa och ge människor en ny chans.
Det som för mig verkar märkligt är också den klassificering av människor som personalavdelningen verkar göra. Många har pratat med mig om en "svartlista" där det finns grader beroende på anledningen till att man slutat. I det värsta fallet får man inte komma tillbaka till Piteå kommun - någonsin.
I andra fall är det graderingar: kanske efter några år eller fler och en del kan få komma tillbaka på praktik men någon anställning kan det inte bli tal om på ett tag och så vidare. Det är allra mest graverande tycker jag är att man faktiskt vid uppsägningstillfället inte informerat personen ifråga om detta utan hållit god min i ett elakt spel och hävdat att de visst kan återkomma om "rätt" arbete dyker upp. Många har gått i förhoppningen att det ska dyka upp just något annat och att de då kan konkurrera med övriga arbetssökande om de lediga jobben. Något som uppenbarligen inte är en självklarhet.
Piteå kommun är en stor arbetsgivare och många upplever att de jobb man i en rehabiliteringssituation visas på som alternativ inte stämmer överens med verkligheten. Som en person uttryckte till mig: "det jag hade att välja på var brandman och ingenjör inget som jag som lokalvårdare har kompetens för". För mig verkar detta väldigt utstuderat.
Jag hoppas att Piteå kommun skärper till sig och börjar visa mer omsorg om sin personal och ser framåt för snart behöver vi all den kompetens vi kan få, särskilt inom den kommunala omsorgen. Nu är det är dags att vi politiker också visar att i en politisk organisation är det politikerna som styr och inte tjänstemän. Så även när det handlar om kommunens alla medarbetare och de som av olika anledning hamnat utanför och vill tillbaka.