Oviss framtid kan ge färre gasbilar

"Många gasbilar är tjänstebilar och den reducerade förmånsbeskattningen på 40 procent har varit en kraftigt bidragande orsak till att människor haft råd att välja just en gasbil", skriver Sten Forsberg, chef Volkswagen person.

"Många gasbilar är tjänstebilar och den reducerade förmånsbeskattningen på 40 procent har varit en kraftigt bidragande orsak till att människor haft råd att välja just en gasbil", skriver Sten Forsberg, chef Volkswagen person.

Foto:

Piteå2010-07-21 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det är glädjande att marknaden för gasbilar vuxit det senaste året och att den fortsätter att växa under 2010. I dag har vi över 23 000 gasbilar runt om i landet. Men redan nu riskerar denna positiva trend att vända neråt. Många gasbilar är tjänstebilar och den reducerade förmånsbeskattningen på 40 procent har varit en kraftigt bidragande orsak till att människor haft råd att välja just en gasbil. Tjänstebilar kontrakteras på tre år och enas politikerna inte snart om en fortsatt stimulans av gasbilarna även efter 2011 innebär det att kostnaderna för en gasbil blir ovissa.
Vi inom fordonsbranschen är väl medvetna om att fordonssektorn står för en betydande del av Sveriges totala koldioxidutsläpp. Gasbilarna fyller tillsammans med andra förnybara bränslen, i kombination med energieffektivitet, en mycket viktig funktion för att dessa utsläpp ska minska. Våra kunder har redan har fått upp ögonen för gasbilarnas fördelar, både klimatmässigt, med mycket låga utsläpp, och ekonomiskt, med både billigare drivmedel i tanken och lägre månadskostnader som tjänstebil.

Vi ser en risk för att utvecklingen stannar av. Förutom otydliga villkor och förutsättningar för konsumenten är det både dyrt och komplicerat att bygga upp ett nytt drivmedelssystem. Utan aktivt stöd från staten går det inte.
Investeringar behöver göras i flera led, från kommunens reningsverk och lantbrukssektorn till bilindustri, distributionsled och marknadsföring av bränslet. Därför behövs ett långsiktigt åtagande från alla parter, även stat och kommun, för att drivmedelssystemet ska kunna byggas upp.
Biogasen och gasbilarna har potential att tillsammans med bland annat el- och etanolbilar bidra till att den svenska fordonsflottan blir en internationell förebild med betydligt lägre koldioxidutsläpp än i dag.

För att det även i fortsättningen ska vara attraktivt att välja gasbil måste marknadens förutsättningar vara tydliga och långsiktiga. Tillgängligt drivmedel på fler tankställen är en självklarhet och ökade investeringar i produktion en förutsättning.

Ett viktigt incitament för att stimulera konsumenternas köpkraft är den reducerade förmånsbeskattningen på 40 procent för gasbilar. Även skattefriheten på förnybara drivmedlen gör det möjligt för konsumenter att göra en långsiktig investering i en gasbil. Frågan är huruvida politikerna tänker behålla konsumenternas incitament och hur de tänker stärka produktion och infrastruktur. Vi vill att den positiva utvecklingen för gasbilar som vi sett under det senaste året fortsätter och vill att politikerna sätter ner foten angående vilka förutsättningar biogasmarknaden har att vänta. Ovissheten är ohållbar och får gasbilarna att gå på tomgång.
Läs mer om