Osmakligt påhopp på Försäkringskassan

Piteå2006-05-08 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Svar på debatten "Dags att försvara patienterna mot inhuman försäkringskassa"

Försäkringskassan vill härmed bemöta inlägget från några distriktsläkare i följande punkter:

Påståendet om att Försäkringskassans tjänstemän får gå på kurser för att lära sig att inte ta mänsklig hänsyn är minst sagt osmakligt. Vi förstår att negativa beslut från Försäkringskassan kan ha en mycket stark påverkan på den enskildes situation. Därför utbildas Försäkringskassans tjänstemän att hantera och etiskt förhålla sig i denna hantering av försäkringen.

Det är Försäkringskassans uppgift att utreda och granska det medicinska underlaget för att pröva rätten till sjukpenning. Sjukförsäkringen försäkrar mot inkomstbortfall som beror på nedsatt arbetsförmåga vid sjukdom. Sjukförsäkringen är ingen yrkesförsäkring som ger garantier för att det är just i det egna yrket man ska kunna arbeta i all framtid. Har man arbetsförmåga som kan komma till rätt i något annat yrke ska man inte vara sjukskriven. I bedömningen av rätten till sjukpenning ska Försäkringskassan bortse från arbetsmarknadsmässiga, ekonomiska och sociala förhållanden. En person kan ha en sjukdom men ändå ha arbetsförmåga.

Undersökningar visar att över hälften av intygen som skickas från behandlande läkare har brister och detta måste förbättras för att inte fördröja handläggningstiden eller medföra felaktigt beslut.

Den systematiska dialogen och samverkan mellan Försäkringskassan och arbetsförmedlingen fungerar bra, utvecklas kontinuerligt och ger goda resultat. Däremot finns det brister i vissa avseenden i kontakterna mellan Försäkringskassan och behandlande läkare, brister som vi måste eliminera gemensamt. Vi strävar efter en kontinuerlig dialog med behandlande läkare. Här finns avstämningsmöten, försäkringsmedicinska utbildningar, besök av handläggare på vårdcentralen, telefonkontakter med försäkringsläkare enligt utlämnad telefonlista, enskilda träffar mellan försäkringsläkare och behandlande läkare i enskilda ärenden och förslag på försäkringsmedicinska och lokala dialogmöten - sjukskrivningskommitteer.

När det gäller rehabilitering är det viktigt att känna till vem som ansvarar för vad. Vården har ansvar för den medicinska rehabiliteringen. Arbetsgivaren har rehabiliteringsansvar för att den enskilde ska komma tillbaka till arbetet och för den som är arbetslös har arbetsförmedlingen ett motsvarande ansvar. Försäkringskassans uppdrag är att samordna rehabiliteringsinsatser och se till att alla aktörer gör vad de ska. Vi har också ett uppdrag att utreda behovet av rehabilitering.



Vår strävan är att dialogen och samverkan med behandlande läkare ska bli så bra som möjligt. Vi kommer snarast att inbjuda de distriktsläkare som undertecknat brevet till en träff för att komma överens om lämpliga åtgärder.

Georg Strömbäck

Försäkringschef

Sonny Sunnerö

Försäkringsöverläkare
Läs mer om