Optimism för konjunkturen i norra Sverige

Krister Hammarbergh, (M). (Arkivbild)

Krister Hammarbergh, (M). (Arkivbild)

Foto: Erik Westergren

Piteå2011-01-26 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den årliga konjunkturbarometern för Norrland visar att det ser ljusare ut än på länge. Det är Norrlandsfondens undersökning som visar att det ekonomiska läget för näringslivet har förbättrats kraftigt under det senaste året. Det är också positivt att sysselsättningen i Norrland vänder uppåt.

Enligt undersökningen har hela 45 procent av företagen i länen ökat antalet anställda mot 15 procent som fått minska sin personal. Tillväxten i den svenska ekonomin är hög och efterfrågeutvecklingen för länets näringsliv är stark och det ser gynnsamt ut även för nästa år enligt Arbetsförmedlingens prognos för 2011. Den största optimismen finns inom tillverkningsindustri, bygg- och anläggningsverksamhet samt delar av privata tjänstesektorn, medan kommunerna och landstinget har fortsatt ansträngd ekonomi, som tillfälligt underlättas av extra statsbidrag.

Den ökade efterfrågan på arbetskraft som inleddes hösten 2009 och förstärktes 2010 fortsätter även under 2011. Nio av tio arbetsställen inom privata näringslivet bedömer att efterfrågan på deras produkter/tjänster ökar eller blir oförändrad under 2011. Inom offentliga tjänster bedöms efterfrågan bli i stort sett oförändrad. De som väntas få svårast att hitta arbete under 2011 är ungdomar. För att komma till rätta med det har regeringen infört en generell halvering av arbetsgivaravgifterna för anställda som är under 26 år.

Dessutom finns de så kallade nystartsjobben, som innebär att arbetsgivare som anställer ungdomar under 25 år och som varit arbetslösa för ekonomiskt stöd. Vi har även infört lärlingsplatser för att på ett tidigt stadium koppla ihop skola och arbetsliv, detta för att unga människor ska få in en fot på arbetsmarknaden.

I december kom också det efterlängtade beskedet att nu är det klart att sätta igång med föreberedelserna för den kommande gruvbrytningen vid byn Kaunisvaara. Enligt Northland resources beräknas gruvan inom några år sysselsätta 400-500 personer. Järnmalmen kommer att börja brytas 2012 och man börjar nu med att bygga upp ett stort industriområde i anslutning till gruvdriften. En rad olika kompetenser kommer att behöva rekryteras, bergarbetare men också andra.

Vd:n för projektet menar att detta utan tvekan är det största enskilda industriprojektet i norra Sverige på mycket länge. Politiker kan inte skapa jobb men vi kan däremot se till att det skapas goda förutsättningar som leder till fler jobb. Goda förutsättningar för företag, som ger jobb till andra, genererar skatteintäkter, som kan ge möjlighet till en bättre vård, skola och välfärd. Vi fick ett brett stöd för en stark arbetslinje och vi ska fortsätta göra det mer lönsamt att arbeta, enklare och billigare att anställa.

Läs mer om