Om jag vore kommunalråd

Piteå2015-11-17 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Och ville öka byggandet ute i byarna skulle jag kontrollera vad som gör att det knappt byggs några nya hus i byarna längre. Nu behöver jag inte kontrollera det, utan jag vet att det i mångt och mycket beror på att bankerna bara lånar ut till cirka 50 procent av byggkostnaderna, detta samtidigt som allt färre föräldrar i dag vågar gå i borgen för lån som deras barn behöver för att få bygga. Piteå kommun har i flera byar stadsplanerade områden där man dragit fram vatten/avlopp och el till vissa tomter, jag kommer av naturliga skäl att diskutera Hemmingsmark i det specifika exemplet.

I Hemmingsmark finns (minst) fyra obebyggda tomter med gator, vatten/avlopp och el framdraget, och i direkt anslutning till dessa ytterligare mark som kommunen köpt, och där ytterligare cirka 30-40 tomter får plats (beroende på storlek) och finns i ”stadsplanen”. Stadsplaneringen har krävt politiskt arbete samt kostnader för planering, vatten/avlopp/vägar/gatubelysning med mera – i många byar står dessa tomter obebyggda sedan tiotals år, och jag kan inte tycka annat än att det är bortkastade skattepengar att låta detta fortgå.

Istället för, eller som komplement till - att kohandla med Lindbäcks Bygg och andra intressenter som vill bygga i centrala Piteå att bygga hyresrätter i ”storbyarna” som kommunen kallar för landsbygdscentran (trots att även dessa utarmas allt mer) så anser jag att man bör göra som följer:

1. Samla ihop alla lokala intressenter för tomter och byggande, till exempel Lindbäcks bygg, Stenbackens, Villa Varm, Älvsbyhus, Pite Energi, Pireva, Piteå kommun samt Sparbanken Nord.

2. Försök inse att ett ökat byggande i byarna kräver en fungerande finansiering.

3. Gå samman och ta ett gemensamt borgensåtagande för nybyggande på de tomter som finns tillgängliga på redan stadsplanerade områden i byarna. (Naturligtvis skall sedvanlig kreditprövning göras).

För att få borgen åligger det husbyggarna att ansluta sig till vatten/avlopp, köpa ett hus av någon av byggherrarna i uppgörelsen, köpa elen av Pite Energi samt låna pengarna av den/de banker som ingår i uppgörelsen.

Piteå kommun borde ta största andelen av borgensåtagandet då de inte satsar mycket i övrigt på byarna, om ett borgensåtagande blir nödvändigt kan kommunen se det som en ”skatteåterbäring” till de byar som kommunen allt mer tagit sin hand ifrån i övrigt, övriga intressenter som en minimal budgeterad kreditförlust för de ökade långsiktiga intäkternas förvärvande. Byggherre bör ha minsta borgensåtagandet då de har de minst långsiktiga intäkter från ökat byggande.

Effekterna av detta skulle bli:

n Ökad tillverkning och försäljning av hus hos lokala byggföretag som ingår i uppgörelsen.

n Fler jobb i byggbranschen.

n Fler lediga lägenheter i centrala stan.

n Bankerna ökar sin omsättning och vinst.

n Pireva får fler kunder i redan stadsplanerade områden och man börjar få intäkter på utgifter man haft för tiotals år sedan då man anlade vatten/avlopp till dessa områden.

n Pite Energi får fler kunder på redan stadsplanerade områden, ökad omsättning och ökad vinst.

n Piteå kommun får fler innevånare, fler barn och bättre underlag för de skolor som finns kvar i byarna, och i de fall byarna har en butik eller annan service kvar i byn så kan omsättningen för dessa öka, sysselsättningen i skolor och serviceföretag bibehålls eller ökar.

n Presumtivt ökad handel hos lokala byggvaruföretag, samt företag inom inredning, trädgård och entreprenad.

n Lägre medelålder i byarna.

n Riskerna för byggherrarna bör bli mindre eller lika stora som att bygga lägenheter som de inte säkert kan hyra ut i byarna.

I dag satsar Piteå kommun huvudsakligen på centrala Piteå och ”landsbygdscentra”, och det är i grunden odemokratiskt och visar på en bristande omtanke om vissa medborgare, samt dålig kreativitet hos de styrande. Riskerna med ett gemensamt borgensåtagande då man ser på fördelarna för de inblandande parterna borde vara små, speciellt med tanke på att huspriserna även på äldre hus i Hemmingsmark och många andra byar med redan stadsplanerade bostadsområden nu passerat miljonstrecket.

Berörda är samtliga beroende av inte bara de som bor/bygger i centrala Piteå, utan i minst lika stor utsträckning av de som bor/bygger i mer perifera delar av kommunen, de har ett ansvar för att värna om alla medborgare och presumtiva kunder. Varför inte ta fram ett typhus, ”Pitevillan”, billigt byggd för de som vill bygga på platser där huspriserna inte är skyhöga, samt kanske ett typhus, ”parhus” som lokala företagare kunde bygga för att hyra ut som ”äldreboende” till de som vill sälja sin villa i byn, men inte lämna byn.

Läs mer om