Sista sommarlovsveckan väcker nog minnen hos alla oss som gått eller går i skolan. En känsla av vemod smyger sig lätt in när sommaren går mot höst och det är dags att återgå till skolbänken och den första skoldagen för hösten. Samtidigt dominerar nog känslan av glädje att få återse sina klasskamrater och tryggheten det innebär att återuppta de fasta rutiner som skolan och gemenskapen i klassen hos de allra flesta eleverna. Detta gäller tyvärr inte dem som utsätts för mobbning och kränkande särbehandling.
Arbetet mot mobbning känns som ett sorgligt ekorrhjul där det kan kännas som skolan inte räcker till för att flytta fram positionerna. För att komma framåt och få resurser att orka arbeta förebyggande med frågan behöver skolan både verktyg och resurser.
Skolhälsovåden och resurserna till elevvård är ofta de första som får stryka på foten vid neddragningar runt om i länets kommuner trots att de naturligtvis får allvarliga konsekvenser för skolans och elevernas möjlighet att nå sina utbildningsmål. Folkpartiet har sett till att skärpa skrivningarna i skollagen så att det numera är möjligt att flytta på de som mobbar i stället för eleven som blir utsatt men hur ska vi få kommunerna i länet att använda sig av denna möjlighet?
Tyvärr är det ju ofta så att de skolenheter eller kommuner som tror sig ha allra minst problem med mobbning som är sämst både på att upptäcka och åtgärda problemen.
Även när det gäller resurser har Folkpartiet sett till att motverka de kortsiktiga nedskärningar som kommunerna står för. Det är ingen hemlighet att vi arbetar för att återförstatliga skolan men vägen mot en mer likvärdig och högkvalitativ skola i Sverige går via ökad statlig styrning och riktade statsbidrag till kommunerna. För att öka studieresultaten i skolan finns det sedan tidigare satsningarna på lärarnas karriärtjänster och högre lön. Men när det gäller arbetet mot kränkande särbehandling i skolan och en god studiemiljö så är vår satsning på elevhälsan minst lika viktig.
Barn som mår dåligt lär sig dåligt och skolsköterskor, skolläkare och kuratorer spelar en väldigt viktig roll i skolans verksamhet. Nu finns det möjlighet att få statsbidrag på upp till 250 000 kronor per ny heltidstjänst och år som skolan anställer. Den chansen måste Norrbottens kommuner ta. Det finns få saker som gör mig riktigt upprörd numera. Men mobbning är en av dem. Det är helt enkelt oacceptabelt. Med ökade resurser till elevhälsan har vi möjlighet att arbeta förebyggande mot de som av olika orsaker löper större risk att börja mobba andra. För det är mobbarna som har ett problem. Utan mobbare så har vi inga mobbningsoffer.