Ny åtgärdsplan på gång

Piteå2015-03-12 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med anledning av insändare och Piteå-Tidningens reportageserie om miljön på Strömbackaskolan.

Till att börja med känns det viktigt att betona att vi har stor förståelse och respekt för den oro som personer som vistats i Strömbackaskolans lokaler känner. Vi har tagit personalens oro på allvar, och vidtagit de åtgärder vi bedömt som rimliga och nödvändiga. Bland annat har vi genomfört två oberoende utredningar för att se om det går att finna ett samband mellan cancerfall och inomhusmiljön vid Strömbackaskolan. Utredningarna har inte kunnat finna ett sådant samband. Vi vill gärna sammanfatta och kort beskriva vilka beslut och åtgärder som är genomförda sedan branden 1989 och vad vi kommer att göra framåt.

Renovering eller ny skola. Piteå kommun utgick från försäkringsbolagets bedömning att alltid försöka rädda befintliga värden om det är möjligt. För att få ut fullt försäkringsbelopp var man tvungen att behålla huskroppen. Betongstommar och ytterväggar blev därför kvar och Strömbackaskolan byggdes upp igen utifrån försäkringsbolagets bedömningar och de kunskaper man hade för 26 år sedan. Kommunen hade inte fog för att ifrågasätta dessa bedömningar.

Genomförda undersökningar. År 2004 gör Pitehälsan, på uppdrag av fastighetskontoret, en undersökning av inomhusmiljön på skolan mot bakgrund av en utbredd oro för cancer bland anställda. Enligt utredande konsult, professor Bengt Järvholm, från Umeå Universitet ”går det inte att relatera arbetsmiljömässiga faktorer på Strömbackaskolan till angivna cancerfall.”

Året därpå genomfördes en frivillig hälsokontroll där 62 procent av de anställda deltog. ”Hälso-undersökningsresultatet avvek inte från det förväntade resultatet inom en oselekterad population.”

I början av 2009 genomförde Pitehälsan en enkät- och hälsoundersökning, med provtagningar och läkarbesök, av personal på skolan med anledning av vattenskada och mögelangrepp i huset Oden plan 3. Slutsatsen var att ”de objektiva parametrar undersökta hos skolans personal avvek inte från vad man kan förvänta sig hitta bland den allmänna befolkningen.” Samma år gjordes också en miljöinventering av huset Oden. En inventering som ledde till ett omfattande saneringsarbete och att ett nytt ventilationssystem installerades. För att möta den oro som fanns kvar beslutar i mars 2010 en enig partsammansatt grupp, med arbetsgivarrepresentanter samt fackliga företrädare, att ytterligare en cancerutredning ska göras. Syftet var att fastställa om det förelåg någon överrisk för cancersjuklighet och cancerdödlighet hos anställda vid Strömbackaskolan i Piteå. Lennarth Nyström, Institutionen för Folkhälsa och Klinisk Medicin, Enheten för epidemiologi och Global hälsa, tog på sig uppdraget.

Cancerutredningens resultat. Piteå kommun tog fram information på samtliga anställda vid Strömbackaskolan för perioden 1973-2011. Det gick inte att få fram uppgifter om vilka byggnader de anställda arbetat i och dessutom har verksamheterna i lokalerna ändrats över tid. Det bedöms av konsulten som en svaghet i utredningen. Den statistiska analysen visar att det inte förekommit någon översjuklighet/överdödlighet hos de som varit anställda vid Strömbackaskolan minst sex månader under åren 1973-2011 och inte heller för den mer begränsade perioden 1993-2011. Snarare har dödligheten varit lägre än jämförelsepopulationen.

Lennarth Nyström avslutar sin rapport med att konstatera att antalet insjuknade och avlidna bland de som varit anställda minst sex månader efter branden är relativt få varför osäkerheten i skattningarna är relativt stor. Detta gäller speciellt om man studerar specifika cancerformer såsom bröst- och prostatacancer och konsult Lennarth Nyström anser att det därför kan vara av intresse att följa upp denna studie om 7-10 år.

Åtgärder för bättre inomhusmiljö. Det har tidigare men även under senare år varit en del takläckage som orsakat fuktskador i byggnaden Oden. De har kontinuerligt blivit åtgärdade men på grund av den stora takytan och en komplicerad konstruktion har felsökning och besiktningsarbete försvårats. Förutom ett omfattande saneringsarbete och installation av nytt ventilationssystem har fastighetskontoret genomfört ett flertal åtgärder för att förbättra inomhusmiljön på skolan. De signaler vi i dag får från verksamheten på Strömbackaskolan är att inomhusmiljön blivit mycket bättre.

Kommande åtgärder. När det gäller fortsatt oro för sjukdomar orsakade av inomhusmiljön i hus Oden på Strömbackaskolan kommer ledningen för skolan att i samråd med personalen och fackliga representanter ta beslut om vilka åtgärder som behöver utföras. Det är viktigt att Strömbackaskolan är en trygg arbetsplats med bra inomhusmiljö och att anställda och elever upplever att det är så.

En utredning om byggnadens och markanläggningens förmåga att avleda stora vattenmassor vid skyfall pågår och beräknas vara klar under våren. Resultatet av utredningsarbetet kommer att ligga till grund för en ny åtgärdsplan.

Läs mer om