Norrbotten förlorare på vänsterpolitiken
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I det gemensamma budgetförslaget föreslås en lång rad skattehöjningar på arbete och företagande. Det gör att konjunkturuppgången bromsas vilket kommer att drabba Norrbotten hårdare än andra län.
I raden av röda skattehöjningar återfinns också höjning av drivmedelskatterna. Bensinpriset ska höjas och en kilometerskatt för lastbilar ska införas. Det blir en landsbygdsskatt. Förslaget slår direkt mot människor på landsbygden som inte kan välja tunnelbana istället för bil. Kostnaden ökar med 500-1 200 kronor per år.
Dessutom verkar förslaget vara skräddarsytt för att slå undan fötterna på skogsindustrin och landsbygdens gröna näringar. Bara inom skogsindustrin hotas i Sverige 30 000 jobb och kostnaderna ökar med 1,8 miljarder. Skattehöjningen ska användas till att höja bidragen för höginkomsttagare som blir arbetslösa eller sjuka.
Vidare har Sverige, och inte minst Norrbotten, under många år gisslats av en hög ungdomsarbetslöshet. En gymnasieskola som var inriktad på att alla skulle bli akademiker och förhållandevis höga ingångslöner har försvårat för ungdomar att få jobb. Alliansregeringen har därför lagt förslag om en ny gymnasieskola med starka yrkesförberedande program.
Samtidigt har arbetsgivaravgiften sänkts för att det ska bli billigare att anställa ungdomar. Nu föreslår vänsterpartierna att priset för att ha ungdomar anställda ska öka genom en dubblering av arbetsgivaravgiften för ungdomar. Samtidigt föreslås att avdraget för hushållsnära tjänster ska bort. Ett avdrag som lett till att tusentals ungdomar och invandrare fått jobb. Det är inte svårt att räkna ut vad följden skulle bli för Norrbottens arbetslösa ungdomar.
För fyra år sedan hade Sverige ett unikt problem. Trots världens friskaste befolkning hade vi världens längsta sjukskrivningar. Inte minst var vårt län hårt drabbat av långa sjukskrivningar. Totalt gick
200 000 människor sjukskrivna och
550 000 var förtidspensionärer. Det skapade stora kostnader för staten och arbetsgivare som kommuner och landsting.
Dessutom ledde långa passiva sjukskrivningar till ett stort lidande för de som drabbades. Utvecklingen har nu vänt. I dag går 100 000 människor sjukskrivna. Antalet förtidspensionärer minskar också snabbt. I sin budgetmotion lägger vänsterpartierna förslag som innebär att Sverige ska gå tillbaka till den situation som rådde 2006. Vem som kommer att drabbas är inte svårt att räkna ut.