Detta är under en tredjedel av det marknadspris som gäller i Norge. De norska kraftverkskommunerna får sedan använda denna kraft till sitt eget behov eller sälja den vidare till marknadspris och får då hämta hem vinsten till annan kommunal verksamhet.
Koncessionskraften är en av de fyra komponenter som finns i det norska återbäringssystemet. Statsrådet Enoksen tydliggör i sin kommentar att de aktuella kommunerna och länen får netto 1,7 miljarder norska kronor 2006.
Det är beundransvärt att se hur det i Norge finns en total uppställning från alla partier bakom ett system som gör att kommunerna och länen får del av de stora intäkter som kraftproduktionen skapar. I Norge får man en ordentlig kompensation för de ingrepp som gjorts i naturen. I Sverige är det mycket trögt att få gehör för dessa krav hos framförallt de två största partierna, socialdemokraterna och moderaterna.
I Norge har man varit framsynt och fastställt att naturresursen vattenkraft skall vara en nationell resurs med stark lokal tillhörighet, vilket Stortinget slagit fast.
I Norge är 84 procent av kraftverken offentligt ägda. De privata kraftverken tillfaller staten efter 60 år. Värdkommunen erhåller då en tredjedel av uppskattat värde från staten.
Det är mycket illa att Sverige inte varit lika framsynt som Norge när det gäller naturresursen vattenkraft. I Sverige går nu kampen vidare för de krav som vi i Föreningen Sveriges Vattenkraftskommuner har ställt. Det är Ni medborgare som kan hjälpa till att ställa krav på Era folkvalda politiker.