När blir Sverige som Holland?

Piteå2010-04-06 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Visst uppskattar jag Sten Tolgfors, när han utan krusiduller konstaterar att Sveriges överordnade utrikespolitiska ambition inte längre är att hålla vårt land utanför krig. Jag gillar klarspråk. Om det nu var detta som Manuel Ferreira grubblade på i sitt till mig ställda inlägg på den här sidan den 24 mars.
Visserligen upphörde i praktiken den nämnda ambitionen att gälla redan den dramatiska dag för nu snart tjugo år sedan, då det socialdemokratiska ledarskapet gick den borgerliga oppositionen till mötes och bytte fot i EU-frågan. Men ingen har tidigare i denna sak talat så utan omskrivningar. Som försvarsminister Sten Tolgfors gör i dag.

Även om Manuel Ferreira nu upprepar det, är det alltså inte så att Europa "dragits in i" det pågående kriget i Afghanistan. Tvärtom visar Europas eliter i och med att man säger ja till detta krig att man tar EU:s "out of area"-agenda på allvar. Däremot är det förstås helt korrekt att EU-eliterna runt om i Europa har "dragit in" sina respektive befolkningar i detta krig. Inte någonstans i Europa är det ju ett särskilt populärt krig. Även om det är svårt att säga exakt hur impopulärt det är.
Vid opinionsundersökningar går det att ställa frågorna på olika sätt och på så sätt få olika svar.
Om jag till exempel i det aktuella sammanhanget frågar: "Är du mot att Sverige deltar i FN:s fredsinsats i Afghanistan?", så får jag ett mått. Och om jag frågar: "Tycker du att Sverige skall vara med i Nato:s krig i Afghanistan?", så får jag ett helt annat mått.

Men för några veckor sedan sprack regeringen i Holland på frågan om man skulle ha kvar sina soldater i Afghanistan eller om man skulle ta hem dem. Och om jag förstått saken rätt så kommer man nu att ta hem dem.
Detta visar att det finns sprängkraft i denna fråga, även om den hos oss i nuläget inte alls är så stor som den är i Holland. Och riksdagsvalet i höst kommer vad jag förstår inte att göra vare sig till eller från i den saken. Oberoende av om det då blir en ny regering eller inte, så kommer vi också efter detta val att matas med att svenska soldater behövs i Afghanistan.
Ja, denna klassiska "den vite mannens börda"-retorik, som Sten Tolgfors har visat sig vara så duktig på, kommer det att bli mer av även om det efter valet i höst inte blir mer av Sten Tolgfors.
Men vi som vill ta hem de svenska soldaterna och arbetar för den saken har ingen anledning att bli missmodiga för det. Inget är hugget i sten. Om nu den holländska makteliten kunde splittras i denna fråga, varför skulle vi då inte kunna få en motsvarande händelseutveckling i Sverige. Ja, till och med i en i dagarna läckt CIA-rapport ses ett sådant scenario som fullt realistiskt. Fast ur amerikansk synvinkel förstås också skrämmande.
Läs mer om