Mobbningen fortsätter i skolan

Piteå2015-08-22 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sommarlovet var tidigare en tidszon fri från mobbning. Men genom de sociala mediernas invasion så har det kunnat pågå dygnet runt även denna tid. Skolan, speciellt de som leder skolan, en trojka av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Piteå, har därför ett ännu högre ansvar för att bekämpa mobbningen. Det finns nu effektiva metoder mot mobbing. Det finns också dåliga. Och riktigt urusla. De sista kan benämnas kontraproduktiva då de förstärker mobberiet och mobbarna. Det är dessa som huvudsakligen används av Piteå kommun.

Den 15 januari i år lade vi fram en åtta sidor utförlig motion där vi vill att kommunen slutar med olämpliga metoder mot mobbning och i stället övergår till de metoder Skolverket rekommenderar. Motionen baserar sig på följande rapporter: ”Utvärdering av metoder mot mobbning – nr 353 utgiven 2011”, ”Kränkningar i skolan – analyser av problem och lösningar – utgiven 2013” och ”Främja, förebygga, upptäcka och åtgärda. Hur skolan kan arbeta mot trakasserier och kränkningar – utgiven 2015”. Detta kompletterat med en analys över situationen i Piteå skolor.

Skolorna i Piteå använder sig ofta av varianter av den så kallade Farstamodellen. Skolverkets forskningsrapport visar att det är särskilda lektioner med värdegrundsarbete och kamratstödjare som kan öka risken för mobbning. Användningen av kamratstödjare är kontraeffektiva. Kamratstödjare är en etablerad metod i Piteås skolor. I stället för att utgå från elevernas arbetsmiljö så fokuserade skolstrukturutredarna David Sundström, Lars Nilsson och Ruth Rahkola, på det kommunala uppdraget att spara pengar genom att koncentrera lärare och elever till större skolor och större klasser. Trots stort elevunderlag valde man att börja lägga ner byaskolor.

Mobbning tillämpas även i små byaskolor men situationen är på intet sätt bättre i de stora. Personalen har snarare svårare att upptäcka mobbningssituationerna i de stora. Piteå kommun strålar sig i glansen av Lärarförbundets partsinlaga ”Sveriges bästa skola”. Inget fel i att försöka höja de egna lönerna men Piteå kommun skall inte använda sig av denna lobbyinlaga. Måtten ”utbildade lärare” och ”lärartäthet” räknades dubbelt i rankningen. Lärartätheten var dubbelt så viktig som elevernas resultat. Kommunerna rangordnades också efter hur poppis kommunen är som avtalspart hos de lokala fackföreningarna. Däremot har man inte tagit med antalet fall av kränkningar, mobbning eller hur många elever som brukar/missbrukar narkotiska preparat.

Mobbarna och de som inte drabbas av mobbning trivs nog ganska bra i de större skolorna. Föräldrar med barn, som drabbas av mobbning, måste vara uppmärksamma på vilken metod mot mobbning som används. Använder skolan en felaktig metod så är det moraliska ansvaret och den ekonomiska skuldfrågan kommunens. Skolverkets rapporter skall de ha känt till sedan 2011. Ingen utvärdering och inget har gjorts för att ändra metod.

Läs mer om