Minskade anslag för järnvägen

Piteå2015-01-07 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Allianspartierna med stöd av Sverigedemokraterna fällde regeringens budget. Förutom att agerandet försatte Sverige i ett allvarligt läge innebär det att viktiga satsningar går förlorade. Ett av de områden som nu får kraftigt minskade anslag är järnvägen. Nyligen debatterades de ekonomiska ramarna för infrastrukturområdet i riksdagen. Varken allianspartierna eller Sverigedemokraterna visade något större intresse för frågan om järnvägen och röstade som väntat nej tack till en miljardsatsning på underhållet. Det innebär att Trafikverket nu går miste om 1,24 miljarder och tvingas bromsa in nödvändiga arbeten på spåren. Bland annat drabbas stambanan i övre Norrland, där viktigt arbete nu avstannar och skjuts på framtiden.

Det är för mig obegripligt hur skattesänkningar tillåts gå före satsningar på viktiga samhällstjänster som effektiva och hållbara transporter. En robust järnväg är avgörande för att människor ska kunna arbetspendla och resa, för att företag ska kunna transportera sitt gods och för att vi ska kunna minska transportsektorns klimatpåverkan. Det ansvaret har vi både nu och gentemot kommande generationer.

Det är ett svårt läge för regeringen att inte kunna genomföra de reformer som vi avsåg. Men vi är fast beslutna om att fortsatt regera med full kraft, och göra de förbättringar som vi trots allt kan. Nyligen presenterade jag regeringens beslut om att ge utredningen om järnvägens organisation ett tilläggsdirektiv som ska utreda hur staten kan återta kontrollen över järnvägsunderhållet. Detta var ett vallöfte som Socialdemokraterna gav och som vi nu infriar.

Förutom att stärka de järnvägsbanor vi redan har, behöver vi bygga nytt. Vi vill se ett mer hållbart transportsystem och satsar därför på nya höghastighetsbanor. Det kommer att frigöra kapacitet i det befintliga järnvägsnätet, inte minst för godstransporter. Därtill vill vi pröva förutsättningarna för en fortsatt utbyggnad av järnvägen i samarbete med näringsliv, kommuner och regioner.

Sverige behöver stabila majoriteter i riksdagen. Endast så kan vi med kraft driva på för satsningar som stärker och utvecklar transportsystemet. Det är ett måste om vi ska lyckas att ställa om till en mer modern och klimatanpassad transportsektor och öka arbetstillfällena. Sverigedemokraterna har sagt att de vill fälla varje regering som inte anpassar sig efter dem. Regeringen vägrar ge Sverigedemokraterna det inflytandet. Vad som nu behövs är samarbete för ett sammanhållet Sverige och jag hoppas att fler partier är beredda att axla det ansvaret.

Läs mer om