Minska trösklarna in på arbets-marknaden !

Piteå2006-06-01 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Unga människor behöver goda möjligheter att ta sig in på arbetsmarknaden. Ett bra sätt att ge ungdomar en fot in på arbetsmarknaden är genom praktik inom utbildningen och genom kontaktytor mellan arbetsgivare och studenter. Att ge en sämre anställningstrygghet som särlösning för ungdomar är en föråldrad och ensidig syn som endast ger arbetsgivaren frihet att avskeda den han/hon finner olämplig efter eget godtycke. Detta är inget som skapar en god arbetsmarknad.



Synen på anställningstryggheten handlar i första hand om människosyn. För oss unga är det en självklarhet att man ska ha arbete och att dessa ska vara trygga. Därför säger vi nej till centerpartiets ideer om att göra ungdomar till en andra klassens befolkning.

Centerns förslag handlar om synen på människan, ett sätt att se på människor där det är ok att vissa delar av befolkningen undantas regler som gäller för alla andra.

Att ensidigt ta bort anställningsskyddet för ungdomar upp till 26 år handlar enbart om att man inte ser ungdomar som en viktig grupp i samhället. Man finner särlösningar när man borde bygga broar mellan generationer och samhällsgrupper. Genom dessa ideer verkar det som att man tror att genom att göra det lätt för arbetsgivaren att ge unga människor sparken kan man också förmå arbetsgivaren att anställa. Detta är inte rätt väg att gå! Istället borde man värna tryggheten på arbetsmarknaden, men på ett sådant sätt att man samtidigt minskar trösklarna in på arbetsmarknaden. Bra exempel för unga kan vara olika sorters praktik under utbildningstiden.



I dag verkar det som att många vill skrota LAS men utan att diskutera alternativ. Innan man ger upp LAS måste man hitta ett system som i så fall är bättre, eller varför inte ett komplement? En tanke kan vara olika sorter av omställningslösningar där man i det livslånga lärandet ges möjlighet att vidareutbilda och fortbilda sig under sin livstid. Här finns förslag på exempelvis kompetenskonton.

Dessa skulle fungera genom att man under tiden man arbetar lägger undan en del pengar på ett särskilt kompetenskonto som man sedan kan ta ut när man ska vidareutbilda sig. En ide som är avsevärt mer konstruktiv än att göra förändringar i LAS endast för ungdomsgrupperna.



Att endast göra förändringar i LAS för ungdomar upp till 26 år är ingen bra ide, det minskar inte trösklarna, tvärtom gör det bara arbetslivet osäkrare för en stor grupp människor. Med sådana förslag verkar det som att man tror sig kunna behandla ungdomar hur man vill. Risken är att man dels omyndigförklarar ungdomar men också att ungdomarna tas ifrån sitt sista hopp om en bättre framtid.

Låt oss inte få än mer frustrerade och likgiltiga människor i vårt land. Visa istället ungdomarna och studenterna att man har en möjlighet att vara delaktig på lika villkor som alla andra. Endast på det sättet kan vi undvika en situation där en hel generation ger upp.

Låt oss istället ge dagens ungdomar och studenter reella möjligheter att få kontakt med arbetsgivaren genom exempelvis praktik och lärlingsplatser. Detta är avsevärt mycket mer konstruktivt än att ta bort anställningstryggheten!

Johan Lennartsson

Ordförande Luleå Socialdemokratiska Studentklubb - UNIKUM
Läs mer om