Med anledning av: Debattartikeln ”En nyanserad köttdebatt måste vara forskningsbaserad” publicerad 23 februari.
Per-Anders Jande, som inte företräder någon slags myndighet, vilket namnet Svensk mat- och miljöinformation ger sken av, utan en organisation som förespråkar veganism, menar den 23 februari att LRF inte baserar sina påståenden på forskning. Men vi har inga problem att vederlägga våra fakta. Det är i själva verket Jande som sprider direkt felaktiga uppgifter.
Till några av de grövre hör Jandes påstående om den svenska djuromsorgen. Han menar att trots att Sverige är det EU-land som använder minst antibiotika, har djuren här dåliga levnadsförhållanden. Det är givetvis rent nonsens. Vår låga antibiotikaförbrukning beror på friska djur till följd av god djuromsorg.
En annan felaktig uppgift är att nötkreaturen i Sverige skulle ha en ökande andel soja i fodret. Det förhåller sig tvärtom; andelen soja i svenska kors foder har stadigt minskat, och står i dag för endast två procent av deras mat. Detta är 25 procent lägre än det europeiska genomsnittet (beräkningar baserade på statistik från WWF och Jordbruksverket).
Även vårt påpekande att djurhållning behövs för att nå miljömålet om ett rikt odlingslandskap har Jande svårt att ta till sig. Men det är bara att läsa innantill i Naturvårdsverkets rapport ”Styr med sikte på miljömålen” från 2015.
Jande anser att åkermarken i Norrbotten används effektivast genom att mjölkproduktionen upphör, för att ersättas med odling av gräs som rötas till biogas. Varför det undrar man, när landytan i Norrbotten till drygt hälften är skogsmark? Vi har där en stor potential för att ta fram förnybar energi och biodrivmedel. Skogen binder dessutom mängder av koldioxid.
Att odla gräs för energiproduktion i Norrbotten är mer än lovligt dumt ur ett hållbarhetsperspektiv. Mycket smartare är att låta kon äta gräset, ge oss näringstäta livsmedel som mjölk och kött, och använda gödseln till att göra biogas. Därefter använder vi den rötade gödseln, som då blivit effektivare och ger miljövinster, till ny näring på åkrarna.
Det finns en mängd fakta som talar för det norrländska och svenska jordbruket. Men Svensk mat- och miljöinformation har riktat in sig på att försöka förgöra det, och bortse från att 74 procent av klimatgaserna i världen kommer från fossila bränslen och endast fem procent från djur (FN:s klimatpanel).
Genom att gömma sig bakom miljökortet vill Svensk mat- och miljöinformation dölja sin egentliga agenda – att sprida sina veganska idéer. Om Jande får bestämma ska vi leva bland annat på sojabaserade importerade matprodukter, och lägga ned vårt eget ansvarsfulla och klimatsmarta jordbruk. Lyckligtvis är det få som tar dessa verklighetsfrånvända idéer på allvar.