Men hallå, använd bältet - snälla!

Piteå2006-01-19 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
 Så har då det hänt som inte får hända, en berusad busschaufför stoppas av polisen i Piteå i samband med en rutinkontroll. Skandalen är ett faktum, Piteå-Tidningen ägnar ett helt uppslag åt händelsen och elever som befann sig ombord på bussen intervjuas.

I artikeln framkommer att det blev febril aktivitet i bussen då en polisman uppenbarade sig i dörren eftersom alla i "uppriktighetens namn" inte var fastspända med säkerhetsbälte trots att eleverna vet att bältet ska användas.



Som busschaufför vet jag att få elever, med undantag för de allra yngsta, använder bälte under bussresan trots att vi som förare dagligen påminner dem om det. Dels muntligt via bussens högtalare, dels genom att bussarna har flera anslag uppsatta på väl synliga platser med uppmaning om bältesanvändning.

Efter den tragiska dödsolyckan i Råneå för några år sedan då en skolbuss välte ställdes krav om att alla skolskjutsbussar i Piteå skulle utrustas med bälte. Föräldrar, Hem och Skola, politiker, ja alla krävde de bälten i bussarna.



I dag har alla skolbussar och även bussar som kör ordinarie linjetrafik för länstrafiken inom Piteå kommun bälten. Sedan ett par år tillbaka måste alla nyregistrerade bussar vara utrustade med bälten på samtliga sittplatser.

Men vem bryr sig om att se till så att bältena används. Ja, vi bussförare gör vad vi kan, men vi kan inte mer än uppmana passagerarna att använda bältena. Lagen kräver att bälte ska användas om sådant finns och den som enligt lagen ställs till ansvar om en person under 15 år inte har bälte på sig är busschauffören.

Som bussförare skulle jag gärna se att de som en gång i tiden krävde bälten i bussarna också hjälpte till att lära skoleleverna att använda bältet. Jag skulle gärna se föräldrar och andra vuxna engagera sig och åka med bussen då och då för att uppmana barnen till bältesanvändning. Det borde vara lika självklart att barnen - och även vuxna - använder bälte i bussen som när de åker bil.



Utan att på något vis försvara den kollega som körde rattfull och utan att på minsta sätt förringa förarens förseelse påstår jag att risken för att skadas under en bussresa är betydligt större om man åker utan att använda säkerhetsbälte jämfört med om chauffören har några tiondels promille alkohol i blodet. Risken för att en olycka ska inträffa är nämligen inte enbart beroende på fordonsförarens skicklighet och omdöme.

Även medtrafikanterna och andra faktorer som väder och vind, väglag med mera påverkar och kan innebära obehagliga överraskningar som inte ens den mest rutinerade föraren kan råda över. Den största olycksrisken är oförutsedda faktorer som plötsligt sätter föraren i en hopplös situation. Och visst, är föraren nykter är chansen större att han eller hon kan reda ut situationen eller åtminstone göra konsekvenserna lindrigare, men även den mest rutinerade och nyktre förare ställs under olyckliga omständigheter på övermäktiga prov och då är olyckan ett faktum.

Vid en krock framifrån eller om bussen välter, vilket var fallet med bussolyckan utanför Jokkmokk här om dagen, är bältet den absolut bästa livförsäkringen. Vad som än händer sitter passageraren kvar i sätet och riskerar dessutom inte att skada andra passagerare.



Efter incidenten med den alkoholpåverkade busschauffören i Piteå ställs nu högljudda krav på alkolås i bussarna. Visst, det är bra om en påverkad förare inte kan få igång sin buss, men alkolås är bara en liten del i ett stort säkerhetstänkande. Det absolut viktigaste instrumentet för att göra bussresan säker är att sitta fastspänd med bälte.

Jag hoppas att den flicka som citerades i samband med PT:s rapportering kring den rattonyktre föraren i Piteå, och som krävde alkolås, tillhör den minoritet av skolelever som använder bältet utan daglig uppmaning. Om inte så säger jag till henne och alla andra: Men hallå, använd bältet - snälla!

Läs mer om