Psykisk ohälsa är i dag något som många svenskar drabbas av, under en tid eller under en stor del av livet. Så även i Piteå. Dessa människor är ofta i beroendeställning, en utsatt och sårbar grupp som ofta har svårt att hävda sig och göra sig hörda. Liksom äldre människor är dessa människor lätta att "köra över" och många gånger saknar de självkänsla, kraft och/eller förmåga att uttrycka sina verkliga behov. Är man i beroendeställning så är man säkert rädd att förlora det lilla stöd man kanske haft förmånen att få och så väl behöver.
Dessa människor har inte heller alltid människor i sin närhet som står upp för dem och för deras talan eller backar upp/stöttar. Piteå kommuns resurser för dessa människor är i dagsläget väldigt begränsat - det finns ingen "anhörigkonsulent", dit eventuella anhöriga kan vända sig för råd och stöd, och den kommunala insatsen "boendestöd", finns numera bara tillgänglig på ekonomitid, det vill säga måndag-fredag, 8-17.
Den som lider av psykisk ohälsa och är i behov av personligt stöd eller stöd i hemmet på helger, storhelger eller andra röda dagar, är hänvisad till psykmottagningen på Piteå älvdals sjukhus, som utanför ekonomitid vidarebefordrar personer med psykisk ohälsa till Sunderby sjukhus, där en vilt främmande person svarar i andra ändan. För en person som inte mår så bra psykiskt är det i regel väldigt svårt att öppna sig och sitta och berätta om sin ångest och psykiska ohälsa för en främmande människa som man aldrig pratat med - då ringer man inte utan i stället väljer man då att sitta ensam och våndas vilket kan sluta hur olyckligt som helst och i sådana situationer blir pressen svår för de anhöriga, som inte har någon anhörigkonsulent att vända sig till för att få stöd och uppbackning i en pressad situation.
Beskedet från kommunen har varit tydlig: det finns i nuläget inga planer på att engagera någon "anhörigkonsulent". De personliga ombuden i all ära - de kan visserligen avsätta cirka 25 procent av sin tid för anhöriga som ringer och har frågor men det är till syvende och sist inte deras uppgift - de behövs till annat och 25 procent är en spotta i havet - behovet är mycket större än så.
Kommunens boendestödjare inom enheten "Psykosocialt stöd till vuxna" jobbade tidigare både kvällar, helger och storhelger - då många med psykisk ohälsa sitter ensamma och saknar förmåga att söka sig ut - det är då dessa människor följaktligen kan behöva stöd i sitt eget hem, men av någon anledning ändrades detta till ekonomitid den 1 januari 2014. De flesta som hade boendestöd blev uppringda och informerade om detta och ingen protesterade så denna arbetstidförändring kunde då alltså genomföras utan problem.
I efterhand har man följt upp genom att ringa upp klienter och fråga hur arbetstidsförändringen upplevts. Att dessa personer är i beroendeställning och inte vågar säga sin egentliga mening av rädsla för att tappa sitt stöd var det nog inte tal om när beslutet togs men vi hör nu både här och där bland dessa människor med psykisk ohälsa, att de inte alls är nöjda med denna förändring. Visst - de flesta yrkesarbetande vill vara ledig lördag, söndag, jul och påsk, och så vidare men - har man valt ett sådant jobb så får man kanske tänka lite annorlunda.
Varför Piteå kommun inte bemödat sig mer och tänkt till ordentligt innan de genomfört en så pass stor förändring - ja, det kan man ju fråga sig. En skriftlig enkät i förfrankerat kuvert till samtliga personer som uppbär boendestöd, med möjligheten att skicka in svaret anonymt inom 14 dagar - det anser vi inom IFS, Intresseföreningen för personer med schizofreni och liknande psykoser, hade varit det enda sättet att få fram vad dessa, redan hårt drabbade människor, verkligen tycker i denna fråga men den möjligheten fick de tyvärr inte.
Psykisk ohälsa får man alltså bara lida av måndag-fredag, mellan 8 och 17? Är det en sund inställning med tanke på hur samhället utvecklas i dag? Vad tycker allmänheten om detta? Det vore onekligen intressant att höra.