Lövholmen har en framtid - om vi bara får chansen

Gösta Utterström. facken vid Lövholmens sågverk.

Gösta Utterström. facken vid Lövholmens sågverk.

Foto: Maria Johansson

Piteå2009-04-06 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Till länets riksdagsmän angående den hotande nedläggningen av Lövholmens Sågverk. Vi har från fackligt håll tvingats bevittna hur Setra Groups ledning, i beslutsunderlaget till styrelsen, spelat ut sågverken i Piteå och Malå mot varandra. Styrelsen har på basis av ett mycket dåligt underlag beslutat sig för att det är Lövholmens sågverk i Piteå som ska läggas ned.
Vi anser att det är fel att spela ut två mycket fina anläggningar och personalen mot varandra. Det är bara ett sätt att flytta fokus från det som frågan gäller - nämligen finns det anledning till att överhuvudtaget lägga ned någon enhet. Ett beslut om nedläggning kan inte och får inte baseras på dåliga resultat under något enskilt år.

Lövholmens sågverk har under decennier varit något av en kassako för svenska staten, under olika företag som Domänverket, ASSI och AssiDomän. Som exempel kan nämnas att sågen, under perioden 1990 fram till fusionen med Mindab och bildandet av Setra Group år 2003, tjänade in närmare 250 miljoner kronor till sina ägare svenska staten. Därefter har lönsamheten varit sämre, men detta är enligt vår uppfattning huvudsakligen orsakat av den nuvarande ledningens agerande, samt den för skogsindustrin tunga lågkonjunktur som vi befinner oss mitt i.
Lövholmen har unika förutsättningar att vara ett av Sveriges bästa sågverk. Vi har ett läge där vi ligger nära ett pappersbruk och logistikmässigt nära en djuphamn, nära E4:an och har ett eget industrispår. Bättre förutsättningar går inte att få! Vi har dessutom har en välinvesterad anläggning, 185 miljoner sedan år 2000 och tillgång till en högkvalitativ råvara, som enligt de senaste utredningarna från statliga Skogsstyrelsen finns i större mängder än man tidigare trott. En nedläggning skulle dessutom vara en kapitalförstöring av gigantiska mått. Detta sammanlagt gör att en nedläggning av Lövholmen framstår som ett mycket dåligt beslut

En nedläggning skulle innebära att cirka 70-80 personer på sågen blir utan jobb. Men i en förlängning handlar det minst lika många arbetstillfällen till som försvinner hos andra företag som åkerier, maskinentreprenörer, hamnarbetare med flera. Vi förutsätter att vår vilja att "rädda" jobben och fortsätta den industriella driften av Lövholmen får en chans. Trä som material har definitivt en lysande framtid; miljövänligt, förnyelsebar och framförallt omtyckt bland konsumenterna. Detta ser vi att andra både små och stora sågverk i regionen har insett, där de finns ägare som törs satsa på sågverkens framtid.

Nu har bolaget kallat till MBL förhandlingar den 15 april. Vi vill därför rikta en uppmaning till länets riksdagsmän att agera nu för att rädda jobben och den fina industri vi har här. Det gäller framförallt er som tillhör alliansen och som därmed borde kunna sätta press på era partikamrater i regeringen och näringsdepartementet. Ni har ett extra stort ansvar i den här frågan. Inte att staten ska komma med något räddningspaket - för det är inte det vi begär.
Vi vill bara att staten som majoritetsägare i Setra Group, via helstatliga Sveaskog, inte ska krypa undan sitt ägaransvar utan att man nu måste agera långsiktigt och ge oss chansen att övervintra lågkonjunkturen och utveckla vår verksamhet. Om nu Setra Group inte kan eller vill driva sågen vidare, anser vi det självklart att vi får en möjlighet att hitta andra alternativ som ägare. Vi vet att Lövholmen har en framtid om vi bara får chansen.
Läs mer om