Lokala avtal gynnar alla

Piteå2007-01-09 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Snart börjar det stora spelet om kommande års löner. Förhandlingarna kommer säkerligen att följa invanda spår och resultatet precis som tidigare få inverkan på företagens konkurrenskraft och sysselsättning. Teknikföretagens prognos för 2007 visar på en begränsad produktionstillväxt som dessutom skiljer sig mellan olika delbranscher. För många företag och dess medarbetare är det avgörande att parterna har insikt om och respekterar dessa skilda förutsättningar.



Teknikföretag har stor betydelse för Sverige. Deras konkurrensförmåga, tillväxt och export är avgörande för sysselsättning, välfärd och import. På en alltmer global marknad måste teknikföretag i Sverige producera mer attraktiva produkter och tjänster än sina konkurrenter. Och för sysselsättning och välfärd är det viktigt att Sverige framstår som ett attraktivt land att producera och investera i. Alternativet är att inhemska och utländska investerare placerar sina pengar någon annanstans.

Teknikföretagens prognos visar att produktionstillväxten för teknikföretag trots den starka internationella tillväxten i år inte blir högre än 5 procent. Detta samtidigt som konkurrenter i USA, Japan, Tyskland och övriga nordiska länder visar bättre siffror.

Men nästa år blir tillväxten lägre både i Sverige och i flertalet av våra viktiga exportländer. Utvecklingen i den amerikanska ekonomin visar att man redan lämnat konjunkturtoppen bakom sig. Vissa delbranscher som metallvaruföretagen visar på goda tillväxtutsikter. Andra, som den svaga marknaden för personbilar, är särskilt oroväckande, eftersom den har stor betydelse för hela produktionen i Sverige. Därmed väntas tillväxten dämpas också för svenska teknikföretag ned till 4 procent.

Mot den bakgrunden och med vetskap om att skillnaderna i tillväxtförutsättningar är stora mellan olika branscher har vare sig Sverige eller företagen företagråd med centralt höga avtal som slår lika mot alla oavsett konjunktur och betalningsförmåga.  Att träffa avtal som tillåter de lokala parterna att komma överens om nivåer som gör att företag kan utvecklas och jobb behållas, borde därför vara ett intresse för alla.



Om Sverige inte har en fungerande arbetsmarknad med lönekostnadsökningar som tar hänsyn till branschers och företags olika förutsättningar, kommer många att avstå från att etablera, investera och utveckla företag i vårt land. Och det är inte bara ett problem för företag och näringsliv utan också förödande för Sveriges framtida välfärd.

Kent Berglund

Företagsrådgivare Norr, Teknikföretagen
Läs mer om