Livsfara på vägarna
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Vägverket har under flera år jobbat för en nollvision när det gäller trafikdödade och antalet minskar sakta genom olika åtgärder bland annat mitträcken, planskilda korsningar och begränsningar av hastigheten. Men samtidigt har antalet alkoholpåverkade bilförare ökat.
Det är en mycket oroande utveckling i dagens samhälle att respekten för bilkörningsförbud under berusat tillstånd alltmer åsidosätts. Många tycks inte förstå att det är fara för ens eget och andras liv om man sätter sig bakom ratten när man druckit alkohol. Bilkörning och alkohol hör absolut inte ihop. Den allt större och lättare tillgängligheten av alkohol spelar säkert också en stor roll i sammanhanget.
Många nykterhetsorganisationer arbetar målmedvetet med att upplysa och informera om alkoholens risker och skador. Här måste skolor och vi vuxna också ta ett större ansvar. Det går faktiskt att ha ett meningsfullt liv även utan alkohol.
Vad skall vi då göra för att få ned antalet alkoholpåverkade bilförare? Som jag ser det behövs ett mycket större antal trafikkontroller och poliser ute på våra vägar för att få fast alkoholpåverkade förare och för ett förebyggande och avskräckande exempel.
Syns polisen så är jag säker på att många aktar sig för denna typ av trafikbrott.
Kristdemokraterna och de övriga allianspartierna är överens om att det behövs en kraftig förstärkning inom poliskåren. Vi har som mål att det skall finnas 20 000 poliser som både kan förebygga och motverka brott. Då är jag övertygad om att vi också skulle få ned antalet trafikdödade och därmed det lidande som det förorsakar blad alla drabbade.