Larm, lås och bälten får inte ersätta personal

Varken larm, inlåsning eller bälten får ersätta personlig omvårdnad men det är tyvärr det som hänt i Piteå kommun och även andra kommuner, skriver Erlisabeth Marklund.

Varken larm, inlåsning eller bälten får ersätta personlig omvårdnad men det är tyvärr det som hänt i Piteå kommun och även andra kommuner, skriver Erlisabeth Marklund.

Foto: Gunnar Westergren

Piteå2011-02-09 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tyvärr råder det många missuppfattningar om Socialstyrelsens uppfattning (se insändaren "Inte korrekt uppfattat"). Problemet som Socialstyrelsen sett är att kommuner har ersatt personal med larm, lås, bälten och bord. Hjälpmedel och skyddsåtgärder som var till för att brukas och förbättra vården har många gånger missbrukats så att de försämrat vården. De får inte användas för att minska personalbemanningen eller så att kvalitén i vården försämras. Varken larm, inlåsning eller bälten får ersätta personlig omvårdnad men det är tyvärr det som hänt i Piteå kommun och även andra kommuner.

Anders Printz, avdelningschef på Socialstyrelsen sa långt innan Uppdrag Granskning sändes: "De föreskrifter som Socialstyrelsen nu har upphävt saknar stöd i lagen och har tyvärr i alltför stor utsträckning använts som intäkt för att låsa in och använda tvångsåtgärder mot enskilda personer. Till exempel har man dragit ned på personal under dagtid, lämnat vårdtagare ensamma under nattetid med bara en nattpatrull som besökt boendet efter fastlagt schema eller om någon larmat".

Fler exempel: Många som kan gå men som behöver oss vårdpersonal som stöd på grund av fallrisk får sitta på tok för länge fastspända bakom sina bord.

Även tryckluftsmadrasser missbrukas. Människor kan få ligga 17-18 timmar. De får ju inga liggsår så det syns ju aldrig men såren i själen syns för de som kan se sådant. De som förstår att man drabbas av depression om man bara har ett vitt tak att stirra upp i och att man då försöker sova bort sitt liv.

Personalbemanningsproblemet måste lösas i Piteå kommun, så att vi har tid att gå med vårdtagarna när de vill upp och gå i stället för att sitta fastspända bakom ett bord i många timmar, att vi har tid att ta upp dem ur sängarna vid fler tillfällen, att ge dem stimulans, att ge dem extra tillskott av näring så de inte behöver vara undernärda och så vidare.

Vad Peter Roslund lovat i massmedia är att missförhållandena ska rättas till. Eftersom äldreomsorgen har blivit körd i botten så räcker det inte med några miljoner för att komma tillrätta med missförhållandena. Det behövs mycket, mycket mer. PT har skrivit: Enligt socialförvaltningen och socialnämnden har boendena på äldreboendena i dag större vårdbehov än under 90-talet. Samtidigt blir fler äldre och personaltätheten har sjunkit från över en anställd per boende för 15 år sedan, till 0,75 i dag. "Om vi ska ha samma förutsättningar som under mitten av 1990-talet krävs 150 miljoner kronor till" säger äldreomsorgschefen Gunnar Lindberg. Och man har råd till vad man vill, som sagt var. Först vård, skola och omsorg, sedan dyra byggnader på många miljoner. Inte tvärtom.

Läs mer om