Lantbrukarna måste säga nej till GMO

Piteå2006-05-30 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Under decennier har Sveriges bönder byggt upp förtroendet för svenskt lantbruk och svenskt kött. Slappare regler för användning av genmodifierade organismer, GMO, kan äventyra det förtroendet. Greenpeace uppmanar Lantbrukarnas Riksförbund att se till att svensk mat även i fortsättningen borgar för kvalitet.



Den här veckan håller Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) sin årsstämma i Piteå. I strid med en stor majoritet av Sveriges bönder och konsumenter vill styrelsen för LRF öppna dörren för odling av genmodifierad mat - något man tidigare oftast motsatt sig. Sveriges lantbrukare står inför ett viktigt val som får långsiktiga konsekvenser både för miljön och för konsumenternas förtroende för svenskproducerade livsmedel.



Att släppa ut GMO i naturen kan orsaka allvarliga problem. Forskare har visat att korsning mellan gengrödor och vanliga grödor redan har skett. Och när de manipulerade generna väl överförts från gengrödorna går det inte att återställa de naturliga växternas genuppsättning. Dessutom ökar lantbrukarnas beroende av kemikalier i många fall och omfattande studier har visat att mångfalden av växter och djur redan minskat vid odling av vissa genmodifierade grödor. Det vet vi. Det problematiska med GMO-frågan är att det är så mycket vi inte vet; ett exempel är vilka effekterna blir av de gifter som vissa gengrödor avger till marken. Den senaste forskningen visar dessutom att genmodifierade grödor kan innebära risker för djurs och människors hälsa.



Två undersökningar har på senaste tiden visat att varken Sveriges konsumenter eller bönder vill ha GMO. Det finns så gott som inga genmodifierade livsmedel i Sverige och resten av EU. När EU införde märkningsplikt av GMO försvann de i stort sett från hyllorna. Det vill säga - när det väl stod på förpackningen att produkten var genmodifierad ville ingen ha den. Men eftersom det ännu inte finns obligatorisk märkning av produkter som kommer från djur uppfödda med GMO, smyger sig GMO in i livsmedelproduktionen ändå, genom fodret som ges till djuren.



Vår största foderimportör, Lantmännen, och vår största köttproducent, Swedish Meats, menar att de inte har råd att förbli GMO-fria. Vi förstår att konkurrensen från billigare importerade produkter pressar alla parter. Men det är viktigt att framhålla att det inte är användningen av GMO som gör produkterna billigare. Många länder har ekonomiska fördelar på grund av större enheter. Men det finns inga som helst bevis för att GMO-odlingar skulle ge bättre skördar. Däremot kan kemiföretaget Monsantos monopolliknande ställning på GMO-marknaden mycket väl göra att priserna på GMO-grödor stiger.



Ibland sprids bilden av att GMO odlas överallt. Men kritiken har gjort att sju EU-länder infört nationella förbud mot vissa GMO: Grekland, Frankrike, Österrike, Luxemburg, Tyskland, Polen, och Ungern. I resten av världen är det fem länder som svarar för 95 procent av odlingen av GMO: USA, Argentina, Kanada, Brasilien och Kina. Arealen där GMO växer täcker endast 6 procent av den totala åkerarealen i världen.



Vi är övertygade om att GMO-friheten är viktig för den kvalitetsbild som konsumenterna har av svenskt lantbruk och att det därför är en konkurrensfördel. Vi hoppas att LRF vill verka för att behålla det stora förtroende för svensk mat som Sveriges bönder under lång tid har byggt upp. Att rasera konsumenternas förtroende kan inte vara en utveckling som gagnar Sveriges bönder. Greenpeace hoppas därför att LRF Dalarnas linje får gehör - ett fullständigt avståndstagande från genmodifierade grödor.

Läs mer om