Närodlat på tallriken är trendigt utropade Dagens Nyheter i dagarna i en nyhetsartikel. Fyra av tio svenskar köper närodlat minst en gång i veckan, och bland bönderna ökar den egna förädlingen, små mejerier och slakterier växer upp och gårdsbutikerna blir allt fler. Huvudorsakerna till att konsumenterna vill ha närodlade livsmedel är hänsyn till miljön och att man vill gynna den egna bygden.
Vi inom LRF Norrbotten konstaterar att Norrbottens läns landsting därmed är oerhört trendigt, och dessutom agerar som många konsumenter vill. Tidigare i år tecknade de avtal med några lokala leverantörer av livsmedel. Det var möjligt tack vare att landstinget ändrade upphandlingsmetod. Istället för att lämna en lista på allt livsmedel som behövs och be ett fåtal stora grossister lägga anbud på allt, delade landstinget upp listan i små upphandlingsposter. Syftet var att ge även mindre, lokala företag, möjlighet att lägga anbud. Resultatet blev att landstinget nu fått in fler lokala leverantörer än tidigare. Det blev ingen fördyring för skattebetalarna, tvärtom, och ingen har överklagat dessa beslut.
Annars har framför allt grossistföretaget Servera överklagat en mängd offentliga upphandlingsbeslut. Kommuner runt om i landet får strida för det helt rimliga kravet att den mat som serveras till barn och pensionärer till exempel ska ha producerats enligt de krav på djurskydd vi har Sverige. LRF anser att det är möjligt att ställa krav på den mat som upphandlas redan i dag, och förhoppningsvis kommer det också att styrkas i en kommande vägledande dom, som gäller Rättviks kommun.
I Sverige har vi mycket hårda miljö- och djurskyddsregler och därtill krav på livsmedelssäkerhet. Det tycker vi inom LRF är bra. Men det gör att våra produkter blir dyrare än de importerade varorna, som ökat i omfattning de senaste åren. Svensk livsmedelsproduktion har istället tappat stort i både volym och värde. Det märks tydligast inom grisnäringen, där mer än var tionde grisgård i Sverige lagt ned bara i år.
På sikt innebär detta att ett stort antal arbetstillfällen hotas, inte bara på gården, utan inom livsmedelsindustrin och andra aktörer i kedjan före och efter bonden. Öppna landskap växer igen, och vi i Sverige kommer att tvingas importera allt mer mat, som i många fall producerats på ett i Sverige helt olagligt sätt.
LRF kommer nu inom de närmaste åren att arbeta intensivt för att öka lönsamheten för livsmedelsproducenterna på gårdarna, få mer svensk mat och fler svenska matbönder.
I det arbetet vill vi få med andra aktörer i samhället, och den offentliga sektorn spelar en viktig roll. Landstinget i Norrbotten har insett att de kan bidra till en levande landsbygd, och samtidigt, till ett rimligt pris, servera den mat som norrbottningarna efterfrågar. Hoppas att fler följer efter.